Побиття Чорновол інкримінують опозиції (відео)

23:15 27 грудня 2013 р.

Фото до новини

Слідчі твердять, що «знайшли зв’язки виконавців із Віталієм Кличком».

МВС звітує, що вже п’ять підозрюваних затримали у справі побиття журналістки та активістки Тетяни Чорновол. Правоохоронці обіцяють знайти замовників і говорять, що знайшли зв’язки виконавців із Віталієм Кличком та депутатами від опозиції.

Натомість опозиційні депутати, серед них і колишні правоохоронці, висловлюють упевненість, що міліція та прокуратура не шукає реальних винних, а намагається повісити цей злочин на опозицію. Родичі Тетяни Чорновол кажуть, що побоювалися нападу останні два місяці. Частина ж політологів вважає, що справедливого слідства від МВС чекати не варто.

Тетяна Чорновол, жорстоко побита до струсу мозку та переломів кісток обличчя, нині лежить у клініці «Борис». В інтерв’ю «П’ятому каналу» вона розповіла подробиці того, як її побили у ніч на 25 грудня.

Тетяна Чорновол наголосила, що нападники, які гналися за нею на авто «Porsche Cayenne», не могли бути випадковими людьми. «Мажори» чи інші випадкові люди не могли бути в жодному випадку. Ця машина завернула за мною в село, тоді виїхала за мною з села і стала переслідувати, коли вони вирішили, що я можу їхати на Майдан. Це могла бути помста за знешкоджену мною на Майдані машину незаконного прослуховування СБУ, – зазначає Чороновол. – Це могла бути помста за мою роботу з «Автомайданом» і за те, що я напередодні відвідала маєтки генпрокурора Віктора Пшонки та голови МВС Віталія Захарченка. Загалом ця машина могла пристати до мене після відвідування Пшонки. Це могло бути пов’язано з тим, що я відкрила нове «Межигір’я» Януковича (ідеться про новозбудований маєток у Кончі-Заспі, який Тетяна Чорновол пов’язує з Віктором Януковичем – ред.)» 

Тетяна Чорновол також зауважує, що все виглядало так, наче її хотіли забити до смерті, що її цілеспрямовано били по голові, доки вона не втратила свідомість.

Родина Чорновол жила в очікуванні нападу 

Нападу на Тетяну Чорновол її родина чекала останні два місяці, зізнався Радіо Свобода її брат Віктор Чорновол. «Чому? Тому що Тетяна писала правду, нікого не боялася і завжди йшла попереду. Дай Боже, щоб це було останнє побите лице в інтернеті, щоб Янукович нарешті зробив висновок, яким є його оточення, і відправив у відставку цих людей. Це єдине, що він може зробити», – сказав брат Тетяни.

Батько побитої активістки Євромайдану Микола Чорновол – один з перших, хто приїхав туди, де Тетяна лежала біля дороги після нападу. Нині в коментарі Радіо Свобода він попросив журналістів та всіх інших не турбувати його дочку без крайньої потреби.  «Лікарі кажуть, що стан Тетяни важкий. Однак до палати, де вона лежить, проникли слідчі. Їх було неможливо зупинити, вони не зважають на те, важкий стан чи не важкий», – каже батько.

МВС: нападники пов’язані з братами Кличками 

Із моменту побиття Тетяни Чорновол її однодумці з Євромайдану проводять акції протесту під стінами МВС та Генпрокуратури з вимогою знайти і покарати виконавців та замовників нападу на активістку. Тим часом начальник головного слідчого управління МВС Микола Чинчин у п’ятницю зробив заяву про те, що вже затримано п’ять підозрюваних у справі побиття Чорновол.

Зокрема, затримали брата одного з перших підозрюваних Сергія Котенка. Микола Чинчин заявив, що слідство має дані про їхній зв’язок із депутатами Київської обласної ради та народними депутатами від опозиції.

«Ми проаналізували виступ колишнього власника телеканалу «ТВі» Костянтина Кагаловського. Він зауважив, що до рейдерського захоплення каналу причетний Сергій Котенко, підозрюваний у побитті Чорновол. Слідство встановило, що Котенко очолює підприємство, якому був підконтрольний «ТВі». Кагаловський заявив, що до діяльності Сергія Котенка мають стосунок народні депутати Микола Княжицький і Давид Жванія. Ми встановили, що затримані контактували з депутатами Київської обласної ради від партії УДАР. Слідство вже має дані, що один із підозрюваних, Олександр Котенко, був членом злочинної спільноти Рибалка (на прізвисько «Рибка»), вбитого у 2005 році, з яким тісно взаємодіяли брати Клички», – сказав керівник слідчого управління МВС.

Раніше у відомстві заявляли, що одна з головних версій, яку вони розглядають, – це конфлікт на дорозі через вчинення ДТП.

Депутат від «Батьківщини» та колишній очільник київської міліції Віталій Ярема вважає, що МВС навмисне політизує справу Тетяни Чорновол та штучно приписує зв’язок підозрюваних у її побитті з опозицією. За його словами, інформація про такі зв’язки не має ніякого стосунку до побиття журналістки й активістки. «Сьогодні навмисно за вказівкою МВС політизується ця справа, щоб опозиційних лідерів залучити. Хто з ким знайомий, хто з ким колись відпочивав – це не має ніякого стосунку до слідства і злочину. Це – мотивація МВС надати справі політичного забарвлення», – зауважив Ярема

Про те, що справу Тетяни Чорновол хочуть використати для переслідування опозиції, а реальних замовників покривають, заявив і лідер партії УДАР Віталій Кличко, й інші депутати від опозиції. Про свою непричетність до скандального побиття заявив і депутат-регіонал Давид Жванія, про зв’язки якого з підозрюваними у цій справі кажуть в МВС.

Зі свого боку, політолог Ігор Жданов зазначив, що МВС не має морального права розслідувати це побиття після того, як не знайшли винних у побитті «Беркутом» мітингувальників та журналістів цього року. За його словами, якщо і Генпрокуратура не знайде винних, громадськість має провести власне незалежне розслідування. Натомість колишній прем’єр Юлія Тимошенко, яка нині відбуває ув’язнення у Харкові, заявила, що в побитті Чорновол винна чинна українська влада. У п’ятницю звернення Тимошенко про напад на активістку озвучив її захисник Сергій Власенко.

«Скільки ми ще будемо лише співати на Майданах пісні та перетворювати біду у свято?! Борітеся і дійте! Йдіть уперед! Мирно, але сильно! Сьогодні ледве не вбили Таню Чорновол, і це мусить стати останньою краплею крові, останнім проявом жорстокості щодо нашого народу, який ми всі допустили своєю бездіяльністю. Відповідальність за зрив євроінтеграції…, за щоденні розправи з активістами Майдану, за криваве насилля над Танею Чорновол… – несе персонально Віктор Янукович і ніхто більше!» – ідеться у зверненні екс-прем’єра. Юлія Тимошенко закликала українців мирно змінити владу в державі, почавши з мільйонного пікету навколо Межигір’я. 

На журналістку та громадську активістку Тетяну Чорновол напали в ніч на 25 грудня, коли вона поверталася додому трасою Київ – Бориспіль. Невідомі на автомобілі Porsche Cayenne підрізали та вдарили авто Тетяни, вибили скло в її машині, а коли вона спробувала втекти – побили її й кинули в кюветі. 

Держдепартамент США висловив стурбованість побиттям Тетяни Чорновол та інших журналістів, що висвітлюють Євромайдан, і його активістів. Речниця Держдепартаменту Джен Псакізакликала українську владу не терпіти насильства і переслідування журналістів та активістів.

Від початку масових протестів цього року в Україні побили близько 100 працівників медіа, свідчать підрахунки кількох українських ЗМІ. Переважна більшість потерпілих висвітлювали події довкола Євромайдану. Про це повідомляє сьогодні, 27 грудня, «Радіо Свобода».

Як інформував «Щоденний Львів», МВС шукає спільне між нападниками на Чорновол та депутатами й закидає Кличкам «тісну взаємодію» з «бандитським угрупованням», відтак лідер партії «УДАР» буде судитися з головним слідчим МВС, а нардеп від «Батьківщини» і колишній начальник головного управління МВС у Києві Віталій Ярема резюмує, що опозицію штучно прив’язують до нападу на Чорновол.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів