МЗС відновлює консульські послуги для чоловіків за кордоном, але є нюанс

19:03 17 травня 2024 р.

Фото до новини

Відтепер разом із іншими документами для послуг необхідно буде подавати свій військово-обліковий документ у паперовому або електронному вигляді.

Міністерство закордонних справ заявило, що вже дало розпорядження закордонним дипломатичним установам відновити прийом заяв на консульські послуги для чоловіків мобілізаційного віку з 18 травня.

Про це йдеться в роз'ясненні, опублікованому на сайті МЗС, пише DailyLviv.com.

Зовнішньополітичне відомство повідомило, що за кілька тижнів «технічної паузи» оновило необхідні алгоритми для надання консульських послуг відповідно до оновленого закону про мобілізацію.

Читайте також: У ЦНАПах Львова можна оновити дані військовозобов’язаних

З 18 травня чоловіки віком 18-60 років можуть подати заяви на отримання консульських послуг, але водночас мають надати військово-обліковий документ у паперовому або електронному вигляді.

«Таким чином, призовникам потрібно мати посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов’язаним і військовослужбовцям – військовий квиток або тимчасове посвідчення», – пояснюють у МЗС.

При цьому паперові документи будуть діяти «лише до моменту запуску електронного кабінету призовника», після цього діятимуть тільки електронні військово-облікові документи. Їх можна буде сформувати самостійно в електронному кабінеті, починаючи з 18 червня.

Читайте також: Запустили застосунок для військовозобовʼязаних «Резерв+». Як працює

Якщо ж чоловік не має паперового документа про військовий облік, а електронний кабінет ще не запрацював, пояснює МЗС, він може стати на тимчасовий консульський облік чи оновити свої дані консульського обліку й після цього подати заяву на отримання консульської послуги.

Окремо МЗС навело три випадки, коли подавати військово-обліковий документ не обов'язково:

  • якщо йдеться про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну;
  • коли консульська дія вчиняється в інтересах дитини, другий із батьків якої є іноземцем або особою без громадянства;
  • якщо за консульською послугою звертається арештований або позбавлений волі заявник.

Читайте також: Де і як відзавтра вручатимуть повістки. Роз'яснення нового закону

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів