Доступ до інтернету під час блекаутів. У ЛОВА пояснили, як залишатися на зв'язку

16:41 17 травня 2024 р.

Фото до новини

На Львівщині вже відбуваються аварійні вимкнення електроенергії, тому важливо заздалегідь підготуватись до знеструмлень і подбати про те, щоб залишатись на зв’язку та мати доступ до Інтернету.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Ворог не припиняє обстрілювати енергетичну інфраструктуру України. На Львівщині вже відбуваються аварійні відключення електроенергії, тому важливо заздалегідь підготуватись до знеструмлень та подбати про те, щоб залишатись на зв’язку та мати доступ до Інтернету.

«Підготуватися до екстрених відключень електроенергії можна за допомогою кількох корисних порад. Інтернет-провайдери, які використовують технології xPON допоможуть Вам дати доступ до Інтернету до 72 годин під час блекаутів. Команда Міністерства цифрової трансформації Україні спільно з ЛУН розробили інтерактивну мапу, на якій можна перевірити чи під'єднав Ваш провайдер xPON. Важлива перевага цієї карти – користувач може перевірити оцінки інших користувачів про те, чи працює інтернет під час знеструмлень протягом того проміжку часу, який зазначив провайдер. Рекомендую не тільки читати ці відгуки, а й залишати свої, щоб на мапі були тільки правдиві дані. Інтернет-провайдери, які забезпечують Інтернет на понад 4 години в умовах знеструмлень теж можуть подати свої дані, щоб їх відобразили на карті.  Якщо хочете мати Інтернет під час знеструмлень, раджу вибрати провайдера, який використовує оптоволоконні технології. Маємо бути гнучкими та готовими до будь-чого», – зазначив начальник управління з питань цифрового розвитку Максим Столярчук

Читайте також: Vodafone у Львові у критичній ситуації залишив своїх абонентів без зв'язку

Щоб підготуватися до відключень світла, переконайтеся, що у вас є ліхтарик, свічки, батарейки, лампочки з акумуляторами, світлодіодні лампи, а також альтернативні методи заряджання (павербанки) для телефона чи інших пристроїв, які потребують живлення (ноутбуки, ліхтарики тощо). Якщо є можливість, запасіться акумуляторними або сонячними батареями, іншими пристроями, що дозволять заряджати життєвонеобхідну техніку. Можна придбати дизельний чи бензиновий генератор, однак їх можна використовувати лише поза домом. Не запускайте генератор у будинку чи гаражі, не підключайте його до домашньої електричної системи. Не завадить придбати спеціальні пристрої, які захищають ґаджети від перепадів напруги, що часто трапляється під час відключень електроенергії.


Завжди тримайте зарядженим свій мобільний телефон і майте напохваті запас батарейок. Подбайте, аби рахунок мобільного був завчасно поповнений.

Читайте також: В укриттях понад 700 закладів освіти Львівської області тепер є доступ до інтернету

Подбайте про запас їжі та питної води. Щоб зберегти їжу холодною, якщо світло зникне надовго, придбайте лід або заморозьте пластикові контейнери з водою. Зауважимо, що більшість продуктів, які потребують охолодження, можна безпечно зберігати в зачиненому холодильнику близько чотирьох годин. Водночас заповнена морозильна камера зберігатиме температуру близько 48 год. У разі зникнення електроенергії бажано відчиняти холодильник і морозильну камеру якомога рідше та на якомога менший час.


Як залишатись на зв’язку під час відключень електроенергії?

    Налаштуйте домашній інтернет, який працює до 72 годин без електроенергії;
    Перевірте ,чи підключив ваш провайдер xPON, на інтерактивній мапі від Міністерства цифрової трансформації та ЛУН https://misto.lun.ua/internet ls=internet-4%2Cinternet-8%2Cinternet-12%2Cinternet-24%2Cinternet-72#5/48.2/30.3

Якщо провайдер підключив xPON- купіть повербанк і підключіть його жо роутера та абонентського терміналу ONU.

 Якщо Ваш провайдер не підключив xPON:

    Знайдіть найближчого провайдера з xРОN-мережею та подайте заявку на підключення. Щоб прискорити процес, скооперуйтеся із сусідами;
    Придбайте джерело електроживлення для WI-FI роутера з необхідним-кабелем, щоб заживити роутер;
    ГОТОВО! Зможете залишатися вдома онлайн не тільки під час віялових відключень електрики, а й протягом тривалих знеструмлень.

Немає мобільного зв’язку? Скористайтесь нацроумінгом:

    Відключіть автовибір мережі на Androide: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор; на IOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі;
    Знайдіть і виберіть доступну мережу: Vоdafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL;
    Якщо зареєструватися не вдалося, спробуйте ще раз або виберіть іншу мережу;
    Перевірте можливість вихідного дзвінка, SMS.

Завантажте Мапу «Пунктів незламності» в «Дії». Так ви за кілька кліків знайдете найближчий пункт, перевірите, чи є там усе необхідне, та побудуєте маршрут. Заходьте в Дію та завантажуйте мапу просто зараз – з головного екрана застосунку.

У сервісі доступні фільтри:

    Відчинено зараз;
    Доступно для людей з інвалідністю;

Нагадуємо, що Ви можете дізнатись про свою групу відключень за допомогою:

    сайту «Львівобленерго», розділ «Чому немає світла»: https://poweron.loe.lviv.ua/

    чат-боту «Львівобленерго» у Viber (для побутових споживачів): https://www.viber.com/loebot

    чат-боту «Львівобленерго» у Telegram (для побутових споживачів): https://t.me/loeserviceBot

    чат-боту «Львівобленерго Бізнес» у Viber (для юридичних споживачів): www.viber.com/loebiznesbot

    чат-боту «Львівобленерго Бізнес» у Telegram (для юридичних споживачів): https://t.me/loebiznesbot

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів