Для чого нерухомість, якою володіють українці, закликають вносити в Державний реєстр речових прав

15:53 17 травня 2024 р.

Фото до новини

Внесення даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно має кілька важливих переваг.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише DailyLviv.com.

Відсутність даних про нерухомість в реєстрі часто дозволяє шахраям заволодіти чужим майном.

Напередодні, 16 травня, Львівська обласна військова адміністрація, за участі Головного управління національної поліції у Львівській області, провела брифінг щодо важливості внесення відомостей права власності до Державного реєстру речових прав – відсутність даних про нерухомість в реєстрі часто дозволяє шахраям заволодіти вашим майном.

Читайте такожНотаріуси з України вчиняють нотаріальні дії за кордоном - реакція Мін'юсту

Заступник начальника відділу управління карного розшуку Головного управління Національної поліції у Львівській області Ігор Лаврінців зазначив, що шахраї шукають випадки, коли нерухомим майном володіють люди похилого віку або соціально незахищені особи.

Читайте також: У Львові затримали квартирних аферистів, які переоформляли і продавали чуже житло

«Шахраї часто користуються випадками, щоб підробити документи права власності старих зразків, а після виявлення належним власником таких неправомірних дій це призводить до довготривалого розслідування та судових тяганин, та позбавляє права належно користуватися своєю нерухомістю», – підкреслив Ігор Лаврінців.

Читайте також: Новація у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно


Внесення даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно має кілька важливих переваг:

    дозволяє уникнути конфліктів та суперечок щодо права власності на майно;
    надає можливість перевірити право власності у будь-який момент;
    захищає від можливих шахрайських дій третіх осіб.

Окрім того, реєстрація дозволяє швидко перевірити правомочність власника на укладення різноманітних договорів, таких як купівля-продаж, дарування тощо.

«Реєстрація власності на нерухоме майно стає критично важливою у зв'язку зі зростаючими загрозами, зокрема – повномасштабним вторгненням ворога на територію України. Щоденні обстріли призводять до пошкоджень та руйнувань майна, а можливість отримання компенсації безпосередньо залежить від належної реєстрації власності.

Якщо у вас є майно — квартира, земельна ділянка, будинок, нежитлове приміщення — відомостей про які ще немає у Державному реєстрі речових прав, закликаємо жителів вносити такі відомості.

Читайте також: Львівський забудовник ошукав 200 покупців квартир на Буковині

Просимо молодь допомогти батькам, у котрих є нерухомість, але право власності старого зразка, внести відомості про таке майно до реєстру. Це гарантує вам, що таке майно не зможуть незаконно відчужити недобросовісні особи, оскільки реєстр буде відображати, що саме ви є власником майна. У жителів Львівщини є можливість зробити це через портал «Дія» та отримати таку послугу безкоштовно», — зазначив заступник начальника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Олександр Кулепін.

Читайте такожЛьвівщина готова впроваджувати Адресний реєстр

Начальник управління з питань цифрового розвитку Львівської ОВА Максим Столярчук розповів, як внести відомості до ДРРП через портал «Дія». Подання заяви не забирає багато часу у разі, якщо:

    Нерухомість придбана/оформлена до створення Держреєстру речових прав у 2013 році.
    Ви є одним із власників майна, щодо якого подається заява.

Для цього вам знадобиться:

    Електронний підпис (кваліфікований електронний підпис).
    Зареєструватися чи авторизуватися в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.
    Перевірити особисті дані у профілі користувача, оновити їх за необхідності.

Для подання заяви, заповніть онлайн-форму на отримання послуги, завантажте документи про зареєстровані речові права на об'єкт нерухомої власності до 1 січня 2013 року у форматі PDF, перевірте сформовану заяву та підпишіть її електронним підписом (кваліфікованим електронним підписом).

У результаті повідомлення про реєстрацію об'єкта нерухомого майна в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно або відмову від такої реєстрації з'явиться в кабінеті громадянина та буде надіслано на зазначену електронну адресу.

Витяг в електронній формі має таку ж юридичну силу, як і паперовий. Його можна роздрукувати та користуватися, як будь-яким іншим документом.

Читайте також: Ціни на нерухомість у Львові збільшилися за час війни на 75% - дослідження

Нотаріусам надають доступ до делікатних реєстрів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів