Аварійні вимкнення поставили під загрозу музейні фонди Львівщини: як рятуватимуть

16:08 2 грудня 2022 р.

Фото до новини

Львівська ОВА розгляне можливість надання коштів з обласного бюджету на наступний рік для убезпечення фондосховищ.

Про це інформує пресслужба ЛОВА, пише Dailylviv.com.

На території області діють 22 музеї державної та комунальної власності, з них: 3 музеї у підпорядкуванні Міністерства культури та інформаційної політики України, 2 - Національної академії наук України,  8 установ обласного підпорядкування (6 музеїв та 2 заповідники), 9 музеїв міського підпорядкування. Також на території області діє 148 громадських музеїв, з яких 65 у сільській місцевості.

На початок 2022 року основний музейний фонд Львівщини становить 1 391 893 унікальних предметів, які потребують відповідних умов збереження.

Першочергові потреби музеїв області щодо облаштування фондосховищ, а також укриттів, обговорили сьогодні у Львівській ОВА.

Від початку повномасштабного військового вторгнення, музейні експонати Львівщини перебувають на зберіганні у фондосховищах. Проте картини, скульптури, окремі експонати потребують певних умов зберігання - відповідних рівнів температури, вологості тощо. Після аварійних відключень електроенергії через ракетні обстріли Росії, забезпечити такі умови стало складніше. 

Як зазначив профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, головні розпорядники коштів ще мають можливість подати свої пропозиції щодо фінансування потреб закладів, для чого в проєкті обласного бюджету вже передбачено 20 млн грн. Проте, з врахуванням нагальних робіт і закупівель та у зв’язку із загрозою блекауту, закладену суму коштів можуть збільшити.

«Обласна військова адміністрація готова допомогти закупити генератори, паливо до нього, осушувачі чи інші необхідні засоби, які дозволять вберегти експонати. Ми повинні забезпечити збереження пам’яток та створення правильного температурного режиму.

Якщо фондосховища у неналежному стані і потребують капіталовкладень, керівники музеїв повинні підготувати повну інформацію – площа фондосховища/укриття, перелік робіт, кошторис витрат тощо. Проте, ці пропозиції мають бути інноваційними і сучасними, які дозволять у найближчі кілька років більше не повертатися до цих робіт», - підкреслив Іван Собко.

Він наголосив, що  у 2023 році керівники обласних установ повинні подбати про забезпечення протипожежних заходів, облаштування укриттів, систем опалення, комунікацій, капремонтів дахів, першочергових поточних ремонтів в очолюваних установах. 

«Ми хочемо бачити від керівників правильні, державницькі, конструктивні, мудрі рішення. Якщо у музеї є приміщення, де експонати зберігаються у вкрай неналежних умовах, то це питання є першочерговим. Належні умови мають бути», - додав Іван Собко.

Більше 170 пам’яток історії, пов’язаних з СРСР, скасують на Львівщині

Російські окупанти знищили 9 об’єктів культурної спадщини України

Чорну Кам’яницю 16 сторіччя у Львові захистили від вибухів: що зробили

Львів отримав з Польщі два вагони захисних матеріалів історичних пам'яток

У Львові пам’ятник Адаму Міцкевичу і фігуру Діви Марії одягнуть у захисні конструкції

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів