Прокуратура вважає протизаконним знесення садиби Зеленських у Києві

10:31 21 липня 2024 р.

Фото до новини

Розпочато кримінальне провадження за фактом незаконних дій.

Про це повідомила пресслужба Київської міської прокуратури, пише DailyLviv.com.

За процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури м. Києва за фактом руйнування будівлі по вул. Кониського 22 (колишня назва - Тургенівська 22) розпочато кримінальне провадження. Дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковано як  знищення майна, на яке накладено арешт (ч.1 ст. 388 КК України). Також розслідується проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, яке кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч.3 ст.197-1 КК України). 

Зазначимо, що на будівлю по вул. Кониського 22, в січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч.2 ст. 298 КК України), за клопотанням прокурорів був накладений арешт із забороною користування, розпорядження та відчуження.

Прокурори клопотали про арешт оскільки згідно Генерального плану м. Києва вказана земельна ділянка входить до меж історичного ареалу м. Києва. На проведення будівельних робіт потрібно погодження Міністерства культури та інформаційної політики України, якого не було. Відтак, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені. 

Однак 19 липня 2024 року, попри арешт, невстановлені особи в порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок по вул. Кониського 22. На даний час встановлене місце знаходження техніки, яка була задіяна під час знесення будівлі. До суду подано клопотання про її арешт.  

Досудове розслідування проводять слідчі Шевченківського управління поліції м.Києва. 

Прокуратура ще раз наголошує, що будівля по вул. Кониського 22, перебуває під арештом, і проведення будь-яких будівельних робіт там є незаконним. 

Довідково: Садиба Зеленських - дерев'яна, облицьована цеглою будівля. Вона була збудована у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна та прославилась завдяки проживанню тут сім'ї заможних міщан Зеленських у період з 1911 по 1915 роки.

Споруду почали розбирати у 2021 році, однак за сприяння активістів процес призупинили. На початку квітня 2024 року забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної або архітектурної цінності, а її збереження псує інвестиційний клімат міста.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів