Більше 170 пам’яток історії, пов’язаних з СРСР, скасують на Львівщині

16:44 30 серпня 2022 р.

Фото до новини

Понад 170 об’єктів, пов’язаних з історією, культурою росії та СРСР, розташованих на Львівщині, пропонують позбавити статусу пам’яток історії.

Про це Dailylviv.com повідомили у пресслужбі Львівської облради.

Таку ініціативу сьогодні, 30 серпня, підтримали під час спільного засідання комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції і з питань історико-культурної спадщини та туризму. Депутати також схвалили відповідний проєкт рішення Львівської обласної ради про внесення змін до рішення виконкому Львівської обласної ради депутатів трудящих від 5 травня 1972 року №183 «Про взяття під державну охорону пам’ятників археології, історії та мистецтва, розташованих на території Львівської області».

Як наголосив голова комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослав Шеремета, запропоновані до вилучення об’єкти є пам’ятками тоталітарного режиму і маркерами окупаційного комуністичного часу.

«Вони не мають нічого спільного з реальними пам’ятками історії, адже мали ідеологічне навантаження і популяризували окупаційний режим.

Вважаємо, що в реаліях теперішнього часу, на 31-му році незалежності України, необхідно позбавити статусу пам’яток історії поховання загиблих воїнів НКВД, які боролися проти незалежності України, а також полеглих у часи Другої світової війни. Це дозволить територіальним громадам після наказу Міністерства культури та інформаційної політики України перенести прах загиблих із центральних частин населених пунктів на кладовища.

У цивілізованій державі на площах і вулицях не може бути поховань, це суперечить будь-яким принципам моралі, християнським принципам, санітарним нормам тощо. Тому, сподіваюся, майбутнє рішення обласної ради стимулюватиме профільне міністерство дати дозвіл на переміщення цих пам’яток і зняття їх з обліку», - розповів Святослав Шеремета.

к підкреслив голова комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Іван Щурко, одним із важливих аргументів є те, що абсолютна більшість цих об’єктів не відповідають критеріям цінності, які застосовуються до пам'яток згідно з чинним українським пам'яткоохоронним законодавством.

«Насправді вже давно варто було переглянути всі ці формальні переліки та реєстри пам'яток, що дісталися нам у спадок із совєтського минулого, і внести відповідні зміни, вилучивши історичне сміття», - зауважив Іван Щурко.

Львівська обласна рада може стати першою в Україні, яка порушила питання позбавлення статусу пам’яток історії об’єктів, пов’язаних з історією, культурою росії та СРСР.

«Ми дамо правильний приклад колегам з інших областей і запропонуємо їм механізм реалізації такої важливої ініціативи», - підсумував Святослав Шеремета.

Львівщина досі не встигла декомунізувати і деколонізувати свою територію

Антиукраїнська провокація в Хирові на Львівщині

У Львові на пагорбі слави демонтували радянську символіку: як це було (відео)

У Дрогобичі пригашують радянський вічний вогонь

Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного й нацистського режимів (відео)

В Україні діє заборона на використання символіки двох тоталітарних режимів

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів