Виявили причину загибелі тисячі бджолосімей на Бродівщині

10:25 12 липня 2023 р.

Фото до новини

Бджоли на Бродівщині загинули від небезпечного токсину.

У зразках мертвих бджіл, які загинули цієї весни на Бродівщині, виявили залишки клотіанідину. Це інсектицид, який використовують у сільському господарстві для боротьби з комахами. Ним протруюють насіння перед посівною і обробляють ґрунт. Про це Dailylviv.com повідомила волонтерська ініціатива «Бджолярі Малого Полісся».

Дослідження проводило Державне підприємство «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Л. І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України» (Протокол випробувань №3/28-А-1355-23/2502/396 від 29.06.2023 року).

Клотіанідин на біохімічному рівні впливає на центральну нервову систему комахи. Відбувається блокування передачі нервового імпульсу, і комаха гине від нервового перезбудження.

Клотіанідин починає діяти негайно після застосування і тривалий час у ґрунті залишається небезпечним для комах. Цим може пояснюватися загибель бджіл упродовд двох-трьох тижнів після обробітку земель аграріями.

Цей токсин належить до третього класу небезпеки для людини (помірно токсичні) і першого класу небезпеки для бджіл (високонебезпечні).

Через небезпеку для бджіл та інших комах-запилювачів, а також згубний вплив на середовище, Європейська Комісія у 2018 році заборонила використання на відкритому повітрі засобів захисту рослин, що містять клотіанідин. Нові правила будуть застосовані до всіх продуктів харчування і кормів, які виробляють і ввозять в ЄС. Тобто або українські аграрії відмовляться від використання цих пестицидів, або втратять європейський ринок.

Також препарати з клотіанідином заборонено використовувати в проектах USAID (Агентство США з міжнародного розвитку)

Раніше, наприкінці травня, цей же токсин у загиблих на Бродівщині бджолах виявила біолог-ентомолог Марія Бондарєва з Одеси.

Насторожує, що у Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи не знайшли пестицидів ні в зразках мертвих бджіл, ні в ґрунті, ні на кульбабі, яка в той час цвіла і виділяла нектар та пилок для бджіл, і на яку міг впасти отруєний пил під час обробітку полів.

Законом заборонено обприскувати поля у межах та поблизу населених пунктів, якщо швидкість вітру перевищує 4 м/с. Дані спостережень характеристик вітру з 21 квітня по 8 травня 2023 року Львівського регіонального центру з Гідрометеорології метеорологічної станції Броди вказують, що швидкість вітру в більшості з цих днів була значно вищою.

Нагадаємо, наприкінці квітня-на початку травня у селах Бродівської громади загинуло близько 1000 бджолосімей, а люди скаржилися на погане самопочуття. Загибель бджіл почали фіксувати після обробітку полів компанією «Західний Буг» 28 квітня. Представники агрофірми свою провину заперечують.

Один зразок на експертизу бджолярам коштував близько 12 тисяч гривень. Це зразки бджіл, ґрунту і рослин, та транспортування до лабораторії в холодильнику. Хто відшкодує потерпілим збитки від загибелі бджолосімей – питання відкрите. Заяви в поліцію бджолярі написали, проте досі немає жодних результатів. 

Масове отруєння бджіл на Бродівщині: шукають винуватця

8 млн бджіл, яких вважали загиблими через неналежне транспортування, ожили, - Укрпошта (відео)

Атака бджіл: на Херсонщині божі комахи зажалили до смерті трьох окупантів

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів