Дружина і дитина канадійця, який заробив мільйони на видобутку нафти на Прикарпатті, потрапили під поїзд

12:00 14 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Джордж Мак Інтошем разом з дружиною Амелією приїхав з Канади, аби вкласти заощадження у видобуток нафти на Покутті.

Про це розповів львівський історик, голова археологічної комісії у Науковому товаристві імені Шевченка у Європі Микола Бандрівський, пише DailyLviv.com.

Джордж Мак Інтош, разом з дружиною, перетнув Атлантику і з далекої Канади приїхали на Підгір’я у 1880-их роках, щоби вкласти свої вкрай незначні заощадження у видобуток нафти на Покутті.

Як розповів історик, по приїзді до Галичини молоде подружжя оселилося у Слободі Рунгурській, неподалік Коломиї, де щойно починало входити у пік свого розвитку нафтодобування. А вже за кілька років  коломийська газета "Gazeta Kolomyjska" писала, що цей Джорж Мак Інтош а також його компаньйони — Перкінс і Мак Гервей "на тутешній слобідській нафті заробили мільйони".

І все б склалося добре у того молодого канадійського подружжя, вважає історик, якби не один трагічний випадок, який звів нанівець усі їхні надії й старання.

Про це тоді докладно написала львівська газета "Kurjer Lwowski" за 1889 рік, зауважив покутський музеолог Мирослава Кочержук. Він виклав фото і зробив допис з цього привожу на своїй сторінці.

У газетному повідомленні йшлося про те, що в селі Сопові на залізничному переїзді "Коломия — Слобода Рунгурська" кінний екіпаж з пані Амелією Мак Інтош, її дитиною і служницею, якимось чином опинився між двома потягами. Причому один з потягів ще стояв, а інший прибував сусідньою колією. І саме у той момент, коли потяг засигналив, коні схарапудилися і замість того, щоби їхати вперед, раптово... позадкували, випхавши екіпаж з людьми просто на рейки потяга, що наближався. 

Оскільки в екіпажі карети були лише жінки і дитина, а окрім розгубленого фірмана не було інших чоловіків, які б дали собі раду зі зляканими кіньми, то той екіпаж таки втрапив під колеса потяга. У момент наїзду пані Амелія загинула одразу, а її дитина та служниця були сильно травмовані (у львівській газетній замітці написано, що служниця "... повільно згасала"). Чоловік Амелії, Джорж, не пережив цієї трагедії і вже наступного року після смерті дружини, відійшов до вічності.

Отак  з’явився на цвинтарі у Коломиї незвичний надмогильний камінь, який лежить над похованням сімейної пари: Джорджа і Амелії Мак Інтош, які більше століття тому перетнули Атлантичний океан, щоби в Галичині побудувати своє сімейне щастя. 

На світлині — камінь, який стоїть на могилі тридцятидворічної канадійки Амелії та її чоловіка в Коломиї на Івано-Франківщині.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів