Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

15:59 27 квітня 2023 р.

Фото до новини

Уночі у Розвадові стався витік природного газу.

Сьогодні Розвадівська тергромада опублікувала у соціальних мережах таке повідомлення: "До уваги мешканців с.Розвадів! В зв'язку з надзвичайною подією у с.Розвадів відключено газ і частково електропостачання. По закінченню аварійних робіт постачання енергоносіїв буде відновлено".

Dailylviv.com повідомляв про гейзери газу і води, які вдарили з-під землі у Розвадові, що у Стрийському районі.

Сьогодні з'явилося офіційне повідомлення ЛОВА: "Уночі у Розвадові стався витік природного газу. 29 осіб, зокрема 9 дітей, відселили до родичів.                           

На території шести домогосподарств з-під землі виходив природний газ. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. 

«В одному житловому будинку газ виходив з-під фундаменту. Газопостачання до села тимчасово припинили. 29 осіб, зокрема 9 дітей, відселили до родичів. У селі уже відбулося засідання місцевої комісії ТЕБ та НС. Причину витоку газу встановлюють. Зараз фахівці обстежують кожен об’єкт, який перебуває в радіусі витоку, підраховують збитки та наслідки події. На місце виїхали представники департаменту з питань цивільного захисту населення ЛОВА, департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та житлово-комунального господарства ЛОВА, департаменту екології та природних ресурсів ЛОВА, а також фахівці ГУ ДСНС у Львівській області», – йдеться в повідомленні. 

За словами очільника Львівщини, профільні спеціалісти спостерігають за розвитком подій та роблять необхідні розвідки. Повертатися до домівок людям, господарства яких постраждали, рекомендують лише після дозволу фахівців. 

Львівська ОВА тримає ситуацію на контролі. Більше інформації – згодом".

Dailylviv.com звернувся за експрес-коментарем до науковців, які попередньо висловили припущення, що головною причиною такого явища у Розвадові може бути діяльність газовидобувників. Наприклад, коли вони додатковим тиском намагаються видобути зі свердловин рештки природного газу. При цьому вони також нагадали про історію появи Угерського озера, що сталася в далекому 1946-му році. 

Обабіч автотраси Стрий-Львів є озеро, яке вважається водоймою  «Львівтрансгазу». У 1945 р. буровою бригадою Дашавської газової контори була пробурена свердловина № 104: не доїжджаючи до повороту на село Кавське з правої сторони (на цьому місці і досі залишилась бетонна тумба). На цій свердловині не було отримано газу.

Наступною буровою була бурова № 105, це саме та бурова, де зараз є озеро. З розповідей працівників бурової бригади відомо, що буріння йшло нормально, без будь-яких технологічних ускладнень. Глибина пробуреної свердловини наближалась до проєктної, а це - 1100 м. Близько 12.00 години ночі 4 листопада 1946 року бригада піднімала бурові труби для заміни бурового долота. При підйомі бурильних труб святим обов’язком бурильника була вимога доливати свердловину глинистим розчином, а він цього не зробив. Як наслідок - відбулося зниження рівня глинистого розчину в стволі свердловини - бурові помпи були відключені, відповідно й зменшився статичний тиск на пласт, в якому був природний газ і газ, викинувши ввесь розчин на поверхню, вдарив фонтаном. Усе це сталося за лічені хвилини. Газ зі страшною силою виносив на поверхню породу, каміння, пісок, болото, що створювало нестерпний шум, свист і гул. 

Через кілька годин стався вибух нечуваної сили. Напевно, від каменю, який вилітав зі страшною силою, виштовхуваний газом, утворилась іскра й сталося займання газу. Жителі прилеглих сіл розповідали, що в момент вибуху газу повилітали всі віконні шибки. Утворилось таке сяйво, що не потрібно було світла в домівках. 

Наступного дня зранку почали шукати працівників бурової. Знайшли їх удома. Вони наскільки були налякані та стривожені нічними подіями, що навіть не з’явились на бурову. А верхового робітника, жителя с. Угерсько, знайшли на відстані одного кілометра від бурової на землі в непритомному стані. Він був жахливо покалічений газовими викидами каміння, піску та болота. 

Першою причиною відкритого газового фонтану на буровій №105 в Угерському стало те, що гирло свердловини не було об­лад­нано превенторною уста­нов­кою (свого роду краном для газу), а якщо й було там превенторне обладнання, то в неналежному стані. 

Другим фактором могло бути неякісне цементування обсадних труб свердловини. Можливо, через неналежну геологорозвідку, яка б підтвердила присутність газових покладів на цій території. 

З кожним днем газовий факел збільшувався, викиди землі, піску, каміння посилювались. Почав утворюватись котлован, що спричинив падіння бурової вежі разом зі всім буровим обладнанням. Палаючий газ створював навколо високу температуру. Для ліквідації  відкритого газового фонтану привезли сотні німецьких полонених, серед яких були й фахівці.

Спочатку збудували дерев’яні жолоби - протяжністю від 5 до 6 км - від річки Стрий до палаючого газового факелу, щоб помпувати воду в полум’я. Але коли вода доходила до полум’я, то лише випаровувалась в ньому.

Після того німці пробурили похилу свердловину, щоб дістатися до місця продуктивного газового горизонту. І коли пробурили вже дві свердловини, газ пішов по них - і газовий факел погаснув. А вода заповнила утворений котлован, накривши все бурове обладнання. 

Але газ тут горів рівно один рік! За розповідями очевидців, біля нього взимку грілось багато повоєнних мандрівників-безпритульних, які нерідко падали в берегові обвали і гинули. Кажуть, що також тут загинуло багато німецьких полонених.

Глибина озера в центрі воронки в 1965 році сягала близько 40 метрів. Десятиліттями озеро замулюється підземними водяними потоками, і сьогодні тут лише 10-12 метрів, а біля берегів, що з боку траси, - 2-3 метри.  Водяться в озері великі щуки та лящі.

Цей газовий фонтан став приводом для відкриття Угерського газового родовища, що стало одним з найбільших родовищ західної України. З часом було відкрито Біль­че-Волицьке газове родовище, що дало можливість, об’єднавши їх, створити унікальне Угерське-Більче-Волицьке підземне схови­ще газу.

Такі спогади описав у 2020 році Григорій Ступницький-Лисий, інженер-технолог і геолог, син одного з робітників, які працювали на буровій 4 листопада 1946 року. Він покликався також на опис появи Угерського озера головним інженером «Львівтрансгазу» Романом Ковалем у книзі «Полум’я землі». За підрахунками автора цієї книги, втрати газу в Угерському вогнищі за рік склали три мільярди метрів кубічних газу. 

Головним газовидобувником у цих краях тепер є Зіновій Козицький, батько нинішнього голови ЛОВА, який належить до 100 найбагатших громадян України. Від початку війни газовидобувна компанія Зіновія Козицького суттєво збільшила видобуток, відкрила нове родовище на Львівщині та пробурила торік ще не менше 12 свердловин. Про це засновник компанії «Західнадрасервіс» Зіновій Козицький повідомив в інтерв'ю Forbes. 

Влітку 2021 року Державна служба геології та надр України надала спеціальний дозвіл ТОВ «Горизонти» Зіновія Козицького видобувати природний газ поблизу Миколаєва, що на Львівщині. Користування надрами здійснюватимуть на території Гірської площі, зокрема Гірського родовища, що розташоване у Стрийському та Дрогобицькому районах, за 15 від Миколаєва. Площа місця видобутку становить 59,7 км. Згідно зі спецдозволом, користуватися надрами підприємство «Горизонти» зможе до 2035 року. Згідно з YouControl Зіновію Козицькому належать 20% власності "Горизонтів", а чеському мільярдеру Карелу Комареку - 80%. Комарек зі статком понад 8 млрд доларів є одним з найбагатших людей у Чехії. А його компанія Moravské naftové doly ("Моравські нафтові родовища") вже майже десятиліття є одним зі стратегічних партнерів російського "Газпрому".

Чому про техногенну катастрофу у Розвадові мовчить ДСНС

Компанія Козицького під час війни збільшила видобуток газу

Звук, подібний на вибух, з частковим загорянням газів, - пояснення від начальника ЛОВА

Газове родовище під Дрогобичем продали вчетверо дешевше, ніж цінили. Хто купив

Сім'я Козицьких має нову роботу до 2035 року: розвідувати і видобувати газ біля Миколаєва

Найбільше у Європі Більче-Волицько-Угерське підземне сховище газу модернізують

Компанії Ахметова, Козицького і Пінчука одержали нафтогазові ділянки на пів століття

Голова ЛОДА вибрав собі заступника з фірми свого батька

Голова ЛОДА Максим Козицький забув про свої компанії за кордоном

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів