Перед загиблим воїном московський піп не хотів відчинити царські ворота у церкві на Львівщині

21:44 14 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Конфлікт з УПЦ МП стався на похороні 31-річного воїна Михайла Шарпила, жителя села Віднів Куликівської громади.

Про це повідомляє «Експрес», пише DailyLviv.com

Михайло Шарпило служив старшим солдатом у військовій частині А4123. Помер 7 жовтня у Дніпрі. Йому був 31 рік.

Раніше Куликівська селищна рада Львівського району повідомила, що 14 жовтня  у селищі Куликів зустрічатимуть кортеж із померлим Захисником – Шарпилом Михайлом Анатолійовичем. 

"Кортеж із тілом Захисника прямуватиме до рідної домівки у с. Віднів, вул. Батівка, 19, де на подвір’ї відбудеться прощальна панахида. Далі похоронна процесія прямуватиме до церкви Різдва Пресвятої Богородиці, с. Віднів. Поховають Михайла на місцевому кладовищі", – написали у селищній раді.

Читайте також: Будівлю московського патріархату у Львові перетворюють на надсучасний реабілітаційний центр для українських воїнів

Однак, піп російської церкви в Україні разом зі своїми парафіянами перешкоджали похорону загиблого захисника та не впускали священника ПЦУ. Відео з похорону Героя поширили у соцмережах. 

"Московський піп не хотів відкрити Царські ворота, коли занесли воїна до храму. Аж коли почали люди й військові втручатися, тоді відкрив. Його зомбовані парафіяни охороняли попа з двох сторін. Навіть дітей до школи не давали, щоб були для кількості... До воїна, який загинув, стояли обернені спинами, і ніхто навіть не перехрестився", – підписала відео користувачка.

Більша частина парафії Різдва Пресвятої Богородиці у с. Віднів Львівського району залишається вірною УПЦ (МП), а селищній раді довелось опечатати храм, аби не допустити кровопролиття. Про це «Еспресо.Захід» з посиланням на священника ПЦУ Степана Періга, який очолив новостворену громаду у Сулимові та Відневі, писало ще у липні 2023 року.

У селі за цей час мало що змінилось: за перехід до ПЦУ підписались 157 мешканців Віднева, тоді як у селі чотири сотні мешканців.

"Насправді не усі люди, які зареєстровані в селі тут живуть, не усі ходять до церкви. Тому більшість – то таке відносне поняття. Якщо рахувати дворами, то нас підтримує 33 двори, а УПЦ – 28, але з них 14 є ярими прихильниками Московського патріархату", – розповів Степан Періг.

За словами священника, всі родини, у кого хтось воює в лавах ЗСУ, захотіли розірвати зв’язок з московським патріархатом і перейти до ПЦУ. Однак є частина таких, яким все одно. Люди кажуть, що йдуть до церкви, до якої ходили діди-прадіди, тож якби громада мала змогу служити у храмі – приходило б більше вірян.

Однак виявилося, що храм перебуває у власності УПЦ (МП), тож релігійна громада ПЦУ через суд намагається оскаржити право власності. За чутками, після того, як УПЦ МП позбавили катедрального собору у Львові на вул. Бобанича (колишня Короленка), у них була ідея зробити духовний центр московського патріархату на базі 300-літнього храму у Відневі.

Нагадаємо, у Чернівецькій області парафіяни взяли штурмом церкву і вигнали попів РПЦ, які не впускали домовину з загиблим Героєм (відео)

Додамо, 17 церков московського патріархату дотепер працює на Львівщині

Читайте також: Експертиза підтвердила факти злочинної діяльності московського патріарха Кіріла-Гундяєва

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів