Експертиза підтвердила факти злочинної діяльності московського патріарха Кіріла-Гундяєва

12:36 4 листопада 2023 р.

Фото до новини

СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кірілу (на фото зліва), який благословив рашистів на вбивства українців.

Служба безпеки та Офіс Генерального прокурора зібрали доказову базу на очільника РПЦ Владіміра Гундяєва (відомого як Кіріл), який сприяє збройній агресії рф та заперечує воєнні злочини окупантів, пише DailyLviv.com.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії та один з перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України.

Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території рф, а також представників УПЦ (МП) в Україні.

Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано «статтю» про літургію, де клірик благословив командувача росгвардії рф Золотова на війну проти України. 

Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Читайте також: Кіріл призначив головного військового священника для московських окупантів

Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів росії, в яких підтримував агресивну політику кремля і закликав вірян об’єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ.

На підставі зібраних доказів Гундяєву повідомлено про підозру за такими статтями:

- ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);

- ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

Тривають комплексні заходи для притягнення фігуранта до відповідальності за злочини проти нашої держави.

З початку повномасштабної агресії рф в Україні за матеріалами СБУ розпочато 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (московського патріархату), з яких 16 – митрополити церкви.

Також Служба безпеки України викрила керівництво російської православної церкви на створенні власних приватних військових компаній на території рф. За вказівками московського патріархату їхні ПВК займаються вербуванням та бойовою підготовкою найманців для війни проти України.

Давно відомо у публічному просторі, що патріарх РПЦ Кіріл - це агент КГБ Міхайлов. 

Ще у травні 2022 року Верховна Рада України проголосувала за запровадження санкцій проти патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва та інших російських церковних діячів.

Торік понад 200 священників Української православної церкви Московського патріархату навіть збирали підписи під зверненням до Собору Предстоятелів Древніх Східних Церков «з позовом проти патріарха Кіріла».

3 листопада диктатор росії Владімір Путін нагородимв Кіріла Гундяєва премією президента: "за вклад у зміцнення єдності російської нації". До цієї премії додається 2,5 млн російчських публів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів