Кіріл призначив головного військового священника для московських окупантів

21:50 6 квітня 2023 р.

Фото до новини

У бою в Чечні клірик Санкт-Петербурзької єпархії протоєрей Дімітрій Васілєнков «брав участь особисто».

Про це повідомляє The Insider, пише Dailylviv.com.

Патріарх Кіріл призначив клірика Санкт-Петербурзької єпархії протоєрея Дімітрія Васілєнкова головним військовим священиком духовенства, який «підгодовує військовослужбовців збройних сил Росії та співробітників інших силових структур у зоні спецоперації» (так влада РФ і РПЦ називають війну в Україні). Також Васілєнкова призначено виконувачем обов'язків заступника голови синодального відділу по взаємодії зі збройними силами та правоохоронними органами.

У прес-релізі РПЦ не сказано, чи прямо зараз протоєрей Васілєнков перебуває на одній з окупованих територій України. Відомо, що це не перший військовий конфлікт, у якому священик особисто бере участь — він також був на території Південної Осетії під час війни 2008 року і воював у Чечні. На сайті «Православіє.ру» Васілєнков розповідав, як був у серпні 2008 року в Південній Осетії, а також потрапляв «у засідку бойовиків» під селом Елістанжі в Чечні наприкінці червня 2009-го. При цьому священик зазначає, що у бою в Чечні «брав участь особисто». 

У довідці про нього православний сайт також наводить цю інформацію:

«Батюшка Дімітрій брав участь у військовій операції з примусу Грузії до миру у серпні 2008 року, а також у контртерористичній операції на Північному Кавказі. Усього з 2006 року до теперішнього часу він здійснив понад 20 відряджень у зону ведення активних бойових дій. За цей час хрестив понад 900 військовослужбовців та співробітників різних силових структур. 29 червня 2009 року під час одного з відряджень отця Дімітрія в бою було поранено. Нагороджений орденом та іншими відомчими й громадськими нагородами».

Відомо, що з початку війни загинули щонайменше три священнослужителі РПЦ, які надавали «духовну» підтримку військовослужбовцям. Раніше в мережі було опубліковано відео «роботи» на фронті одного зі священиків — ієрея Павла Куніцина — на якому він робить постріл і РПГ, заявляючи перед цим: «Московська духовна академія та семінарія бореться з НАТО. Христос Воскресе".

Сам Гундяєв (патріарха Кіріл) виправдовує війну проти України, а також закликає духовенство та віруючих росіян молитися «про здоров'я» Путіна. Папа римський Франциск розповідав, як під час телефонної розмови Гундяєв наводив аргументи на підтримку війни. Пізніше РПЦ опублікувала промову Гундяєва, в якій він чомусь міркував про те, за який час ракети долетіли б до Москви і скаржився на потенційне розширення НАТО. 

У квітні майже 200 священиків Української православної церкви (УПЦ) Московського патріархату вимагали віддати патріарха Кіріла під церковний трибунал.

РПЦ керується нехристиянською теологією, - Казанова

Розвідка України назвала прізвища служителів московської церкви, які закликають до війни

Московський патріархат виселили ще з одного храму у Львові

У Львові зносять московську церкву-самобуд (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів