Громада Розвадова звернулася до науковців двох університетів знайти причину підземних викидів

18:22 6 травня 2023 р.

Фото до новини

Мешканці шукають відповіді на запитання, чи безпечно тут проживати та чи не повториться підземний удар знову.

Про це повідомила Розвадівська територіальна громада, пише Dailylviv.com.

Відбулись громадські збори жителів села Розвадова щодо надзвичайної події, яка сталась 26 квітня. Були запрошені науковці-геологи з Львівського національного університету імені І.Франка та Івано-Франківського національного технічного університету нафти та газу,  голова Стрийської РДА  Богдан Янко, представники ТОВ «Нордік Буд» і ПП «Проект-Буд». 

Вирішили звернутись до наукових університетів із запитом провести геологічні дослідження ґрунтів, щоб за фактом експерти могли знайти причину та дати відповідь на питання що спричинило викиди, чи безпечно проживати та чи не повториться знову.

Журналістка Ірина Телька поділилася у ФБ своїми враженнями від цих зборів: "Наразі науковці з Франківська висунули лише припущення, бо з наступного понеділка мають розпочатись відповідні дослідження, які мають дати відповідь на питання:

- що стало джерелом кризової ситуації, яка була траєкторія руху води, що утворила вирви, а також який розвиток та подальший хід прогнозується дослідниками;

- чи безпечно на таких ділянках вести промислові роботи з буріння? Пообіцяли зробити такі дослідження максимально прозорими та відкритими.

Також науковці не відкидають думки іншого свого колеги, науковця з університету Франка (Львів) Василя Дяківа, який переконує, що у Розвадові має місце грязьовий вулкан. Очікується, що відповідь і на це питання має бути озвучена вже за тиждень.

Представники компанії, яка бурила свердловину, зауважили, що вони добурили її до наміченої позначки. Наразі роботи не ведуться. Чи будуть відновлені роботи – відповідь, мабуть, буде сформована після проведення дослідження франківчанами.

Що ж до пошкоджених осель, то роботи по відновленню помешкань тривають, вирви засипані. Проте більшість мешканців села висловлювали побоювання, що ситуація може повторитись і в інших мешканців Розвадова. Люди висловлювали свої страхи та емоції, що при сучасних технологіях, допущено прорахунок.

Науковці ж схиляються до думки, що лихо, спричинене не промисловим бурінням, а іншими факторами. Вони виходили з математичних розрахунків, відстані до свердловини, а також із законів фізики, де вода має центричну силу: завжди стікає зверху вниз. І щоб виштовхнути такий масив потоку намулу, води та інших речовин з-під землі в гору, а подекуди на висоту до 7-ми метрів, має бути інше, більш потужне джерело ніж свердловина.

На захід прибула Ірина Сех, депутатка обласної ради. Вона ратувала за те, що потрібно цю ситуацію винести на рівень обласної комісії ТЕБ та НС, а не обмежуватись лише територіальністю громади".

Нафтовий вулкан у Тустановичах у Європі порівняли з Везувієм: чого він навчив

Сім'я Козицьких має нову роботу до 2035 року: розвідувати і видобувати газ біля Миколаєва

Найбільше у Європі Більче-Волицько-Угерське підземне сховище газу модернізують

Компанії Ахметова, Козицького і Пінчука одержали нафтогазові ділянки на пів століття

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів