За систематичне побиття та приниження курсантів майору Нацакадемії сухопутних військ оголосили підозру

12:32 6 вересня 2024 р.

Фото до новини

Працівники ДБР завершили досудове розслідування щодо колишнього начальника навчального курсу одного з факультетів Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові.

Обвинувальний акт скеровано до суду. Про це інформує ДБР, пише DailyLviv.com.

ДБР у взаємодії з СБУ повідомило йому про підозру у червні цього року. Офіцер майже два роки бив та принижував курсантів, намагаючись «навчити» їх дисципліни та порядку. Це відбувалося на території академії у Львові та у казармах в одному із сіл області. «Наставник» так залякав курсантів, що ті мовчки зносили усі знущання і не розповідали про них ані батькам, ані психологу. Про «виховні методи» стало відомо лише у березні цього року, після того, як один з курсантів, який був свідком свавілля викладача, поскаржився до слідчої комісії Верховної Ради. Після цього було зареєстровано кримінальне провадження.

Читайте також:  Бив ременем по сідницях і ногою у груди. У Львові затримали майора академії за побиття солдатів

Слідством було доведено застосування сили щодо дев’ятьох курсантів, яких викладач бив по голові та в інші частини тіла. Бив він не лише руками, а й прикладом зброї та ременем. Невдоволення офіцера могли викликати недбало складені речі, помилки в журналі або те, що курсант повільно заповнює документи чи видає зброю. Одного з курсантів він змусив їсти цигарки перед усім курсом, бо той через куріння спізнився на шикування.

За клопотанням ДБР суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю застави. Фігурант сплатив суму застави - 908,4 тис. грн.

Офіцера обвинувачують у застосуванні військовою службовою особою насильства щодо підлеглого, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426-1 КК України).

Читайте також:  Обшуки в Академії сухопутних військ. Шукають докази незаконного переправлення через кордон військовозобов’язаних

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Процесуальне керівництво здійснює Львівська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів