Кількість страт українських полонених росіянами зростає

12:12 6 вересня 2024 р.

Фото до новини

Кількість страт російськими загарбниками українських військових, які здалися в полон, зростає, повідомляє телеканал CNN.

CNN оприлюднив відео невідомих раніше фактів убивств українських військових, що здалися у полон, пише DailyLviv.com.

За інформацією телеканалу, останній випадок стався минулого тижня на Покровському напрямку.

Джерела в українській військовій розвідці надали CNN список з 15 випадків страт полонених з листопада 2023 року, більшість з яких підтверджені відео з безпілотників та аудіоперехопленнями.

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив CNN, що його відомство розслідує 28 таких інцидентів з початку війни, в яких загалом загинули 62 українські військовослужбовці.

В українській прокуратурі повідомили CNN, що вважають ці вбивства воєнними злочинами і частиною організованої політики Кремля.

"Якщо військовополонені здаються, якщо вони показують, що вони здаються, якщо вони без зброї в руках, то розстріл без належного засудження є воєнним злочином", - заявив CNN Костін.

За словами генпрокурора, такі злочини були скоєні в різних областях України різними підрозділами, що дає Україні "можливість стверджувати, що така політика організована Кремлем. Це наказ конкретних командирів".

Український посадовець, який надав відео зйомки Покровська з безпілотника, заявив, що його підрозділу відомо про численні подібні випадки на передовій, які ще не були оприлюднені та розслідувані.

Декілька російських військовослужбовців уже постали перед судом за звинуваченнями у таких вбивствах, у тому числі один - у Запорізькій області. Прокуратура оприлюднила кадри з безпілотника, які підтверджують, що в січні росіянин застрелив українського військового, коли той вийшов з піднятими руками з окопу біля Приютного.

Українська розвідка також передала CNN аудіозаписи перехоплених наказів російського командира з позивним "Турк" своєму підлеглому на полі вбити полонених.

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових страт, страт без судового розгляду чи свавільних страт доктор Морріс Тідбол-Бінц відвідав Україну у травні на запрошення Києва, зокрема для вивчення повідомлень про позасудові вбивства під час бойових дій, зазначається в повідомленні.

Слідче джерело в ООН поінформувало CNN, що деякі з очевидних страт українських солдатів були предметом їхньої перевірки. "Їх багато. Є закономірність. Вона передбачає щонайменше схвалення або наказ не помилувати", - сказав співрозмовник телеканалу, маючи на увазі практику вбивати полонених.

Нагадаємо, у липні росіяни розстріляли українських військовополонених біля Роботиного, а в червні ГУР ідентифікувало росіян, які розстріляли чотирьох полонених.

Загалом від часу повномасштабного вторгнення Російської Федерації українські правоохоронці зафіксували понад 60 випадків страт українських військових російськими окупантами.

До слова, шість позасудових страт полонених українських військових підтвердила ООН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів