Ще шість позасудових страт полонених українських військових підтвердила ООН

23:14 4 жовтня 2023 р.

Фото до новини

У вересні один з українців отримав поранення ноги, наступивши на міну. Після цього його застрелили. Ще одного полоненого стратили за відмову виконувати завдання.

Про це йдеться в опублікованій у середу доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, пише Dailylviv.com.

Найбільш докладно описано страту двох військовослужбовців ЗСУ, захоплених у полон у серпні минулого року в Донецькій області «озброєною групою, пов'язаною з російською армією» (можливо, йдеться про ПВК «Вагнер», яка тоді штурмувала Бахмут). Упродовж трьох місяців полонених змушували доставляти на позиції росіян боєприпаси та інші речі — мінними полями та під обстрілами. Також їх примушували забирати з поля бою поранених росіян.

У вересні один з українців отримав поранення ноги, наступивши на міну. Після цього його застрелили. Ще одного полоненого стратили за відмову виконувати завдання. Щонайменше п'ятьох українців, які погодилися робити цю роботу, було поранено.

Ще двох полонених українців стратили у березні 2022 року у селі Слобода Чернігівської області, йдеться у доповіді.

Також до позасудових розправ ООН віднесла двох військовослужбовців ЗСУ, які потрапили на відео. З тексту доповіді випливає, що, швидше за все, йдеться про Олександра Мацієвського, який сказав перед смертю слова «Слава Україні!», і про полоненого, якому відрізали голову ножем. ООН вважає обидва відео справжніми.

Доповідь ООН присвячена ситуації з правами людини в Україні у період з 1 лютого до 31 липня 2023 року. Нові зафіксовані страти українських полонених сталися до 1 лютого. Нових випадків страт російських військовополонених не виявлено. За даними ООН, всього за час війни були страчені та допитані до смерті 21 український полонений.

Жертвами військових злочинів росіян стають не лише українські військові, а й цивільні. Одним з місць, де масово викрадають та катують мирних жителів, став окупований на початку війни Мелітополь. 

Росія вбиває не лише українських військових, а й цивільне населення. 

Загалом з 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала вбивство 521 цивільної особи (404 чоловіків, 85 жінок, 23 хлопчиків та 9 дівчаток) російськими збройними силами або в результаті страт, або в результаті нападів на окремих цивільних осіб.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів