Україні відомо про 54 військових, які були страчені ворогом

11:49 9 квітня 2024 р.

Фото до новини

Офіс генерального прокурора відкрив 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Мова йде про вбивство 54 бійців.

Про це повідомив керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Юрія Бєлоусова в ефірі телемарафону, пише DailyLviv.com.

Коментуючи відео зі стратою військовополонених ЗСУ, яке почало ширитись мережею 7 квітня, Бєлоусов розповів, що злочин відбувся біля Кринок у Херсонській області, втім деталі перевіряються. Зокрема він закликав пам’ятати про близьких і не озвучувати передчасно імена загиблих.

Читайте також: Розстріл українських полонених в Авдіївці. Лубінець хоче знайти правду в ООН та Червоному Хресті

"По цьому факту і попередніх ми відпрацьовуємо також командування, яке несе відповідальність за такі дії. Йдеться не лише про командирів підрозділів, а й про найвище військово-політичне керівництво. Тому що це - не поодинокий випадок, а свідчення політики Росії", - заявив він.

За словами Бєлоусова, випадки страти фіксуються з березня 2022 року. Зокрема суд вже виніс перший вирок російському терористу за страту бійця у Чернігівській області. Водночас розслідування ускладнює те, що у прокурорів й слідчих зазвичай немає доступу до місця злочину або ж оглянути тіло жертви.

Читайте також:  Позасудові страти в Україні відбуваються за нелюдським планом Путіна

"Але ця робота ведеться. Україна має унікальний досвід документування злочинів, навіть не маючи доступу до території… Ми працюємо з Міжнародним кримінальним судом, Моніторинговою місією ООН, розвідувальними органами і неурядовими організаціями, які також збирають інформацію. Наше завдання зараз – документувати, фіксувати, розповідати світу правду. Злочинці опиняться на лаві підсудних, це лише питання часу", - додав Бєлоусов.

Нагадаємо, шість позасудових страт полонених українських військових підтвердила ООН.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів