У Розвадові - не кінець світу: академік заспокоює, але йому не вірять

15:17 30 квітня 2023 р.

Фото до новини

Досі ніхто офіційно не назвав причини техногенної катастрофи у Розвадові на Львівщині, її винуватців і способи відшкодування потерпілим мешканцям, господарства яких постраждали від раптових підземних ударів газових хвиль.

Про ймовірні причини техногенної катастрофи у Розвадові на Львівщині написав місцевий мешканець Богдан Козловський, який здобув вищу освіту в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу, інформує Dailylviv.com.

Публікуємо його аналіз, оскільки "бенефіціар" цієї НП - ТОВ "Горизонти" - досі публічно мовчить, а екологічні служби Львівщини також ніби в рот води з Дністра набрали. 

"Маніпуляція - це коли ти даєш часткову правду, а коли іншої немає, вона сприймається, як повна, - пише Богдан Козловський. - Я не можу заперечувати слів, які коментує академік Михайло Орлюк, але дуже легко дати або частину його слів, або він міг не договорити і таким чином створити нову «правду», на яку посилаються ТСН і інші новинні джерела. Тому спробую простими словами пояснити іншу причину, яка, цілком можливо, є наслідком виникнення проваль і прориву газу з землі в Розвадові.

1. Відстань - від місць події до газової свердловини, яку почали бурити два+ тижні, тому орієнтовно 700+ метрів.

2. Земля, якщо на неї глянути в розрізі, вона як сендвіч з різних пластів, і там є пісок, вапняк, вода, газ, нафта, глина і купа іншого- і все пластами вперемішку.

3. Коли бурять свердловину, попередньо розраховують який в пласті тиск газу. Під час буріння, щоб цей тиск компенсувати, у вибій свердловини подається «mud» (українською шлам, але це не точно) - це така суміш води, глини і різних присадок, ніби рідка мальта.

4. Пізніше поетапно ще під час буріння роблять свого роду трубочку - зацементовують все довкола в свердловині для того, щоб ці всі пласти між собою не контактували і роблять отвори (перфорацію) тільки в тому місці, з якого з пластів хочуть щось видобувати.

5. Таким чином ми розробляємо тільки, наприклад, нам потрібний газоносний пласт, а інші залишаються ізольованими і не забрудненими. Так от, як альтернативна думка, компанія, що проводить буріння, з чимось помилилась або недопрацювала. Або в них з “mud” проблеми і не дали потрібної густини, щоб зупинити витік газу. Або цементування неякісне. Ми отримали результат, коли газ з нижчого пласту з більш високим тиском, перейшов у вищий водяний з меншим тиском. Також, щоб правильно розуміти, проблема в газі може бути не такою великою, як проблема з водою. Коли неконтрольований витік зупинять, проблема зникне. Але газ у підземному пласті завжди є з більшою чи меншою кількістю нафти чи нафтових сполук. Тай сам є вуглецевою сполукою, і те що він потрапив в водоносний пласт, може мати дуже довготривалі наслідки, чи взагалі вода стане питною? (Але тут вже більше до екологів)

P.S. Пишу я це, щоб піддати сумніву коментар вченого, як неповну правду. Бо там він коментує про причини наявності газу і зовсім не про те, чому цей газ неконтрольовано потрапив у водоносний горизонт питної води і назовні. Тому якщо взяти до уваги воду, чи тепер її відсутність, 6-ма домогосподарствами не закінчиться.

P.P.S. Прошу друзів буровиків поправити мене, якщо не так щось.

P.P.P.S. Скопійована стаття ТСН з посиланням на слова науковця. "У селі Розвадів на Львівщині сталася надзвичайна ситуація: тут з-під землі почали прориватися гейзери з газу та води. Місцеві мешканці шоковані, бо вода кипить навіть у місцевих криницях. Очевидці кажуть, що таке почало відбуватися минулої ночі, а на ранок по селу помітили ями завглибшки до 5 метрів. Повідомляється, що мешканці залишилися без води та електрики. «Це точно не передвісник кінця світу. Справа у тому, що район, де розташоване село Розвадів, розташований на річці Дністер та розломній зоні земної кори - на межі Східно-Європейської платформи та Львівського палеозойського прогину. Місцевість багата на невеличкі газові родовища, які належать до Більче-Угерської газоносної зони. Це газонасичений район. Неподалік розташоване Роздільське родовище сірки, яке раніше активно експлуатувалося, що призводило до численних порушень у верхній частині розрізу земної кори і можливого накопиченню сірководневого газу», - розповідає сайту ТСН. ua професор, академік Української нафтогазової академії Михайло Орлюк, завідувач відділу геомагнетизму Інститут геофізики НАН України.

P.P.P.P.S Посилання на відеосюжет, де вже правильно подається ситуація і причини: https://www.facebook.com/groups/m.visti/permalink/1295026221226852/.

І ще одне важливе зауваження Богдана Козловського: "З почутого вчора на комісії мене насторожило те, що компанія Проєктбуд надасть своїх фахівців для вивчення ситуації. Не думаю що це слушно, бо вони є зацікавлені особи. І було б добре, як би сільська рада чи проактив громади, запросили не зацікавлених осіб для оцінки поточної ситуації. Тим паче, що тепер постає і велика екологічна проблема з водою".

Обіцяне оприлюднення заподіяних газовими гейзерами збитків у Розвадові 29 квітня не відбулося.

Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Газовий апокаліпсис на Львівщині: названо причину і хто буде відшкодовувати збитки (відео)

Чому про техногенну катастрофу у Розвадові мовчить ДСНС

Козицький каже, що причину руйнівного прориву газу у Розвадові ще шукають

Мешканці Розвадова повідомляють, що газ знову б'є з-під землі (відео)

У Розвадів, де з-під землі вирвався 5-метровий стовп газу, мешканцям привезли питну воду

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів