Сьогодні оприлюднять суму збитків, які завдала газовидобувна компанія Горизонти мешканцям Розвадова

00:23 29 квітня 2023 р.

Фото до новини

У селі Розвадів на Львівщині почали ліквідовувати наслідки витоку газу, який трапився вночі з 26 на 27 квітня.

Про це інформує Суспільне. Львів, пише Dailylviv.com.

За допомогою техніки там почали знімати шар глини та намулу із дворів та вулиць села. Як повідомив заступник керівника Львівської ОВА Андрій Годик, у селі відновили електропостачання, але ще не повернули газопостачання.

Напередодні уночі через витік газу на території шести домогосподарств утворилися своєрідні "гейзери" із суміші води та газу. Один із них утворився на подвір’ї Ярослава Лашківа, пошкодив хлів і підмив фундамент будинку його родини.

 "Гейзер тут був десь 5 метрів. Вода фонтанувала, булькотіла, долітала догори, вилітала вся вода з газами і було чути запах сірководню. Воно йшло сюди, під хату найбільше", — каже мешканець Розвадова Ярослав Лашків.

Зараз там залишились замулена земля, відмітка на стовпі, куди дісталась вода. Ольга Лашків каже, що зараз у будинку утворюються тріщини і жити там небезпечно.

"Ми тікали з хати, діти півтора і 7 років. Ми дітей побудили, ми втікали, діти плакали. Воно тріскає, я підійшла і чую, що стіна тріщить. Навіть 5 хвилин не минуло і знову тріщини", — каже Ольга Лашків.

"Всі прекрасно знають, що сталося. Якби не бурова вежа, то цього не було б. Розумієте, вони два роки ходили, вони заміряли, де є газові родовища, де ті сховища. Там де в нас вибило, вони там були", — каже мешканка Розвадова Ольга Лашків.

Газовидобувна компанія "Горизонти" надала техніку, яка зараз ліквідовує наслідки витоку. Геолог цієї компанії Володимир Пилипів пояснює викид геологічними особливостями території навколо. Зараз роботу бурової зупинили.

"Виділення газу на поверхню землі фіксували впродовж багатьох років, і в 1940-х, 1950-х роках. І, навіть, торік, коли борувалася свердловина на воду, стався викид газу. Але це було на локальній частині і він припинився. Ми якраз почали працювати на тій території і він проявився у вигляді "грифонів" та нашкодив і спорудам, і городам", — каже геолог бурової компанії "Горизонти" Володимир Пилипів.

За словами заступника керівника Львівської ОВА Андрія Годика, у Розвадові відновили електропостачання, але ще не відновили подачу газу. У два найбільш пошкоджені будинки мешканцям поки не рекомендують повертатись. З’ясовує, що сталось комісія ТЕБ і НС, вона ж опрацьовує і обліковує розмір збитків.

"Важливо, щоб ми розуміли причину у зв’язку з чим це все відбулось. Одна із причин — це проведення робіт по бурінню газової свердловини приблизно за півтора кілометра від цього місця. Зараз ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію документально не вдалося", — розповів заступник керівника Львівської ОВА Андрій Годик.

Також він додав, що компанія готова відшкодувати збитки.

"Варто віддати належне, що підрядна організація, яка здійснює ці роботи і замовник, який замовив вказану підрядну організацію для буріння свердловини, готові відшкодувати збитки після того, як вони будуть встановлені документально", — додав Андрій Годик.

Результати роботи комісії, за словами Андрія Годика, зокрема, розмір збитків, мають оприлюднити у суботу, 29 квітня.

Козицький каже, що причину руйнівного прориву газу у Розвадові ще шукають

Чому про техногенну катастрофу у Розвадові мовчить ДСНС

Газовий апокаліпсис на Львівщині: названо причину і хто буде відшкодовувати збитки (відео)

Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів