Газовий апокаліпсис на Львівщині: названо причину і хто буде відшкодовувати збитки (відео)

18:21 27 квітня 2023 р.

Фото до новини

У частині села Розвадів, попри Дністер, пізно увечері 26 квітня газ із запахом сірководню вийшов з-під землі та перелякав мешканців села брудними водяними фонтанами та хропінням. Добре, що люди фізично не постраждали.

Про це інформує газета "Громада", пише Dailylviv.com.

А ось біля кількох будинків, господарських споруд, на дорозі – глибочезні вирви, кілька городів повністю або частково залиті рідкою глиною. Один із будинків підмитий так, що кут фундаменту висить у воді, а з іншого боку хати між фундаментом і ґрунтом утворилася глибока ущелина. В облаштованому підвалі – брудна жовта вода. В одній криниці газовий витік розтиснув бетонні кільця. Мешканці села розповіли, що в одних господарів загинули кури, а інші встигли врятувати забруднену глиною велику свиню. І люди, й домашні тварини опинилися в зоні ризику, бо фонтани з газу не обирали вільного від них місця... Про об’єм загрози можна довідатися лише з того, що висота фонтану на одному з городів становила майже шість метрів. 

Мешканці повідомили місцеву владу, відповідні служби і разом намагалися знайти вихід із біди. Але способу вгамувати цей газ не знайшли. Оскільки селяни пов’язали виникнення надзвичайної ситуації  з діяльністю за селом газовидобувного підприємства, то повідомили працівників. Спочатку хтось з них відповів, що стосунку до цього не мають. А потім, коли в село прибули представники різних державних служб (так розповідають мешканці села), таки прислухалися і якісь технологічні дії у своєму господарстві виконали. Фонтани поступово втишувалися або ж виникали в іншому місці. Удень більшість з них майже вгомонилася. 

А той звук, з яким полудневої пори четверга біля хати Олейників насичений водою газ продовжував вибиватися з-під землі, та м’яке прогинання вологої трав’янистої опори під ногами досі лякають…

А вранці комісія сільської ради здійснила обхід дворів для опису шкоди. Потім відбулося засідання комісії для прийняття рішення щодо ліквідації наслідків надзвичайної ситуації. Сільський голова Роман Сидор висловився за надання фінансової допомоги постраждалим зі сільського бюджету. Пообіцяв тимчасово поселити охочих на території дитячої дошкільної установи «Вишенька», де раніше мешкали внутрішньо переміщені особи. 

Селяни скаржилися на відсутність питної води, їжі, заборону відчиняти будинки, бо, за словами присутніх на засіданні комісії спеціалістів, провітрювати помешкання від запаху газу, тим паче користуватися електроенергією та газом, можна буде аж після втишення тих фонтанів.   

Причину виникнення надзвичайної ситуації пояснював геолог видобувної компанії «Горизонт» Володимир Пилипів, а юристка цієї компанії Христина Саф’яник запевнила, що фірма не відмовляється від відшкодування збитків.

Комісія повторно обстежила постраждалі території та будинки, склала відповідні акти.

Для уникнення більшої біди спеціалісти перекрили постачання природного газу всім споживачам до стабілізації безпечного постачання та споживання. Відкривати кран самостійно заборонили. Вони самі перекривали крани, потім перевірять ситуацію і самі відкриють їх для користування. Енергетики теж здійснили обхід дворів, у частині села немає енергопостачання. 

Як далі поведе себе той підземний газ, чи не продовжуватиме вибиватися з-під землі у фонтанах, наразі невідомо, треба бути обережними. 

ГУ ДСНС у Львівській області досі нічого офіційно не повідомило про техногенну катастрофу у Розвадові. 

Нагадаємо, що співвласником компанії "Горизонти" є відомий підприємець Зіновій Козицький, батько нинішнього начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького. Йому належать 20% власності цієї компанії. Ще 80% - Карелу Комареку, громадянину Чехії, який зареєстрував свою частку власності у Швейцарії. Карел Комарек зі статками 8,18 мільярда доларів станом на лютий 2023 року є одним з найбагатших громадян Чехії.

Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Аномалія на Львівщині: у селі з-під землі вирвалися газ і вода (відео)

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів