Мешканці Розвадова повідомляють, що газ знову б'є з-під землі (відео)

19:02 29 квітня 2023 р.

Фото до новини

Його, зокрема, можна спостерігати у криниці і в ріці Дністер.

Сьогодні у соціальних мережах мешканці Розвадова поширили відео, яке підтверджує, що витік газу не припинився, пише Dailylviv.com.

Нагадаємо, у Розвадові на Львівщині ліквідовують наслідки техногенної катастрофи, яка трапилася вночі з 26 на 27 квітня.

Учора мешканцям села увімкнули електропостачання, сьогодні почали поступове під'єднання газу до домогосподарств. Привезли питну воду.

Напередодні мешканців від'єднали від усіх комунікацій внаслідок НП, яку спричинили роботи на буровій, що розташовано за 1.5 кілометра від села. 

За словами заступника голови Львівської ОВА Андрія Годика, сьогодні влада мала оприлюднити суму збитків, які завдала газовидобувна компанія "Горизонти" мешканцям Розвадова.

Нагадаємо, уночі з 26 на 27 квітня через витік газу на території шести домогосподарств Розвадова утворилися своєрідні "гейзери" зі суміші води та газу. Один з них на подвір’ї Ярослава Лашківа пошкодив хлів і підмив фундамент будинку його родини.

"Гейзер тут був десь 5 метрів. Вода фонтанувала, булькотіла, долітала догори, вилітала вся вода з газами і було чути запах сірководню. Воно йшло сюди, під хату найбільше", - каже мешканець Розвадова Ярослав Лашків. Про це він розповів Суспільному Львів.

"Всі прекрасно знають, що сталося. Якби не бурова вежа, то цього не було б. Розумієте, вони два роки ходили, вони заміряли, де є газові родовища, де ті сховища. Там де в нас вибило, вони там були", — каже мешканка Розвадова Ольга Лашків.

Газовидобувна компанія "Горизонти" надала техніку, яка зараз ліквідовує наслідки витоку. Геолог цієї компанії Володимир Пилипів пояснює викид геологічними особливостями території навколо. Він запевнив, що  роботу бурової зупинили.

Головним газовидобувником у цих краях тепер є Зіновій Козицький, батько нинішнього голови ЛОВА, який належить до 100 найбагатших громадян України. Від початку війни газовидобувна компанія Зіновія Козицького суттєво збільшила видобуток, відкрила нове родовище на Львівщині та пробурила торік ще не менше 12 свердловин. Про це засновник компанії «Західнадрасервіс» Зіновій Козицький повідомив в інтерв'ю Forbes. 

Влітку 2021 року Державна служба геології та надр України надала спеціальний дозвіл ТОВ «Горизонти» Зіновія Козицького видобувати природний газ поблизу Миколаєва, що на Львівщині. Користування надрами здійснюватимуть на території Гірської площі, зокрема Гірського родовища, що розташоване у Стрийському та Дрогобицькому районах, за 15 від Миколаєва. Площа місця видобутку становить 59,7 км. Згідно зі спецдозволом, користуватися надрами підприємство «Горизонти» зможе до 2035 року. Згідно з YouControl Зіновію Козицькому належать 20% власності "Горизонтів", а чеському мільярдеру Карелу Комареку - 80%. Комарек зі статком понад 8 млрд доларів є одним з найбагатших людей у Чехії. А його компанія Moravské naftové doly ("Моравські нафтові родовища") вже майже десятиліття є одним зі стратегічних партнерів російського "Газпрому". 

Газова НП у Розвадові нагадала про вибух нечуваної сили і появу Угерського озера

Газовий апокаліпсис на Львівщині: названо причину і хто буде відшкодовувати збитки (відео)

Чому про техногенну катастрофу у Розвадові мовчить ДСНС

Козицький каже, що причину руйнівного прориву газу у Розвадові ще шукають

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів