Три соціальні програми на Львівщині у пріоритеті і на 2022-й рік, - депутат облради Микола Іщук

13:40 4 січня 2022 р.

Фото до новини

Буде зроблено також акцент на соціально-професійній адаптації учасників АТО\ООС.


У Львівській обласній раді Микола Іщук (фракція Народного Руху України) очолює комісію з питань соціального захисту населення, прав дітей, людини та учасників бойових дій. Ця депутатська комісія спільно з департаментом соціального захисту населення ЛОДА адмініструє три соціальні програми: Комплексну програму соціальної підтримки окремих категорій громадян Львівської області (її бюджет у 2021 році складав 53 млн грн), Комплексну програму соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО ООС та їхніх родин, бійців-добровольців АТО (41 млн гр), а також родин Героїв Небесної Сотні, Регіональну програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа у Львівській області (8 млн грн).

Звітуючи за річну роботу депутата обласної ради у Львівському пресклубі, пише Dailylviv.com, Микола Іщук розділив свою діяльність на два напрями, на які йому довелось витратити багато часу та зусиль. Перший – це спілкування в різних середовищах: освітян, медиків, фізкультурно-спортивних товариств, колективів у сфері соціального захисту. Другий – робота головою комісії соціального захисту населення у Львівській обласній раді.

- Соціальну відповідальність розцінюю як постійну активну роботу з користю для людей, - сказав Микола Іщук. - Бажання допомагати найкраще об’єднує, і цей потенціал треба використовувати сповна, поки є сила діяти.  Окрім того, що я як і кожен з нас (депутатів-рухівців - DL) проводжу прийом громадян, їжджу по населених пунктах, спілкуюсь з людьми, я також є членом всіх комісій та об'єднань, які дотичні до сфери соціального захисту.

Нещодавно відбулось крайнє в цьому році засідання регіональної комісії, у якій працює Микола Іщук, що погоджує закупівлю житла дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та осіб з їх числа у Львівській області. Ця програма виконана на 100% і навіть більше. 8 млн грн, передбачених на придбання нерухомості в межах цієї регіональної програми, – використано. А наприкінці року вишукали додатково ще 162 тис. грн, щоб придбати ще одну квартиру. Таким чином 39 сиріт у цьому році отримали власне житло.

- На наступний рік у цю програму нам вдалося закласти на 1 млн грн більше. То ж ми чекаємо інформації від територіальних громад про дітей сиріт, які претендують на пільгове житло, - сказав Микола Іщук. 

Депутатам Львівської обласної ради, які займалися соціальними програмами, вдалося підняти цілий пласт задавнених проблем. Найгострішою, на думку Миколи Іщука, є ситуація в інтернатах області. Впродовж року члени депутатської комісії відвідали психоневрологічні інтернати, зустрічалися з керівниками комунальних закладів соціальної сфери. На Львівщині є 10 психоневрологічних інтернатів – комунальних закладів (в тому числі 2 дитячих) та 3 геріатричних пансіонати.  

З ініціативи комісії 2 млн 11 тис грн зі зекономлених коштів обласного бюджету скеровано у комунальні заклади соціальної сфери на вирішення нагальних проблем. Ці кошти витрачено на придбання обладнання для кухні, яке потребувало заміни, котлів для котелень (Львівський геріатричний), пральних машин для пралень та інші нагальні потреби. Для Монастироцького психоневрологічного інтернату профінансували матеріали та роботи з протипожежного захисту. Для Підкамінського психоневрологічного інтернату кошти спрямували на ремонти та встановлення електричного генератора. 

У семи психоневрологічних інтернатах Львівщини впродовж цього року відкрито відділи підтриманого проживання. Це новий підхід у догляді за підопічними, які за станом здоров’я і власним бажанням готові до повернення в соціум. В обласну програму депутати прописали статтю витрат на придбання меблів та обладнання для будинків та відділень підтриманого проживання у територіальних громадах та інтернатних установах соціальної сфери.

У 2022 році заплановано вишукати можливість і забезпечити соціальні заклади автомобілями швидкої допомоги.

На Львівщині також треба підтримувати внутрішньо переселених осіб, формувати ветеранський простір, допомогати громадам не розгубитися в процесі реформ, а людям отримувати достойні соціальні послуги та багато іншого, наголосив у звіті депутат. 

- На наш заклик сформувати дорадчу раду при депутатській комісії відгукнулося дуже багато достойних, небайдужих людей, - повідомив Микола Іщук. - Ми провели першу зустріч, вона вдалася дуже дискусійною, але головне, що тепер є потужна команда, з якою йдемо в Новий рік.

У своєму звіті депутат облради зупинився також на комплексній програмі соціальної підтримки у Львівській області учасників АТО (ООС) та їхніх родин, бійців-добровольців АТО, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2022 рік. 

- Ця програма виважена та проаналізована членами нашої депутатської комісії, а її розробка велася на основі аналізу виконання програми за 2021 рік, яку вдалося реалізувати більше, ніж на 96%, - зауважив Микола Іщук. - На наступний рік збережено усі напрямки програми, а також спільно з департаментом соціального захисту населення ЛОДА запропонували додати напрямок соціально професійної адаптації учасників АТО\ООС.

У рамках програми також передбачено співфінасування закупівлі житла учасникам АТО\ООС, виплати демобілізованим - по 3 тис. грн, компенсація на сімейний відпочинок військовим та їхнім родинам, щорічні виплати до Дня Незалежності України по 5 тис. грн родичам загиблих у російсько-українській війні. У планах - навчання, практичні тренінги для військових, щоб мотивувати їх створювати власну справу, залучати до сфер економіки, управління та інші заходи. 

Комунальний заклад Львівської обласної ради Будинок воїна став простором для спілкування і генерування ідей. Аналогічні простори заплановано створити у районах, у громадах. Філії Будинку воїна уже розпочинають роботу в Червонограді та у Бродах. 

Зараз депутати працюють над створенням ще одного важливого дорадчого органу при Львівській обласній раді – Ради ветеранів. З такою ініціативою звернулися представники Будинку воїна, і депутатська соціальна комісія підтримала цю ідею, адже в середовищі військових є великий інтелектуальний потенціал, багато є людей, здатних творити зміни.

А в освітньому середовищі головним завданням був і залишається пошук шляхів стимуляції наших випускників середніх спеціальних закладів, щоб вони не вдавалися до трудової міграції. Треба невідкладно поліпшувати матеріально-технічну базу всіх середніх спеціальних закладів у Львівській області, яка нині в особливо жахливому стані.

- Кажуть, що лише зустрівшись зі злом, починаєш цінувати добро. Я за цей рік побачив зблизька дуже багато непростих людських доль. Ці знайомства додали мені ще більше впертості й рішучості, - підсумував свій депутатський рік Микола Іщук.

На Львівщині куплять житло для 16 дітей-сиріт

Депутати-рухівці контролюють програму територіальної оборони Львівщини, - Богдан Гагалюк

Меморандум про співпрацю політсил у Львівській облраді - порожній листок, - НРУ (відео)

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів