У Львові збудують кооперативний будинок для ВПО, якщо міськрада надасть безоплатно ділянку

16:03 6 листопада 2021 р.

Фото до новини

На Львівщині проживають понад 11 тисяч внутрішньо переселених осіб і лише близько 50 з них отримали житло.

Про це розповіли представники громадських організацій «Громадський рух переселенців Донбасу», «Об’єднання кримських татарів Львівщини» та «Спільна справа» під час зустрічі з депутатами Львівської обласної ради, пише Dailylviv.com.

Керівниця Громадського руху переселенці Донбасу Наталя Мельничук повідомила, що лише близько 10 відсотків внутрішньо переселених осіб спроможні придбати житло самостійно.

«Близько 9 тис. осіб орендують житло на Львівщині, але мріють про власні помешкання. Ми знаємо про всі державні пільгові програми, але їхнє фінансування мале і не розв’язує проблеми людей. Ми знаємо, як у Вінниці представники організації «Спільна справа» реалізовують проєкт будівництва житла для внутрішньо переселених осіб на зразок кооперативного будинку. Якщо вже є такий досвід, ми хочемо його перейняти та реалізувати аналогічний проєкт у Львівській області», - пояснила Наталя Мельничук.

Голова громадської організації «Спільна справа» Юрій Зиков презентував присутнім фотографії будівництва багатоквартирного будинку для внутрішньо переселених осіб у Вінниці. Представники організації працюють з людьми у 18 областях України, а з 2018 року вирішили взятися за розв'язання проблем із житлом для переселенців.

«У Вінниці на нашу пропозицію власними зусиллями будувати багатоквартирний будинок, відгукнулися понад 5 тисяч родин. З міською владою нам вдалося домовилися про безплатну ділянку. У 2018 році ми провели перші громадські слухання, зробили план землеустрою та розробили проєкт 105 квартирного будинку. Зараз уже зведено 5 поверхів цієї споруди. І ми готові розширити проєкт в інших містах, на черзі Полтава та Миколаїв»- пояснив Юрій Зиков.

Вартість будівництва - 61,5 млн грн, основні інвестори – внутрішньо переселені особи. Щоб здешевити проєкт, організатори провели чимало зустрічей з керівниками державних та комунальних підприємств, з підприємцями уклали угоди про фіксовану ціну на будівельні матеріали.

«Ринкова вартість одного квадратного метра 14 тис. грн, а наше будівництво обходиться членам кооперативу у 9 тис. грн. Тепер ми формуємо чергу на наступне будівництво, ведемо перемовини з міською владою про виділення наступних ділянок. Крім того, проєкт проходить акредитацію експертами Ради Європи з метою імплементації його у перспективі по всій території України», - зазначив голова громадської організації.

На Львівщині – близько 25 тисяч переселенців зі сходу України, працевлаштовано з них майже 1500, – ЛОДА

На Львівщині зареєстровано 11854 переселенців

На Львівщину перебралися майже 11 тисяч переселенців зі сходу України й Криму

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів