Німеччина і Норвегія хочуть, щоб НАТО захистило підводну інфраструктуру

10:55 1 грудня 2022 р.

Фото до новини

Лідери Німеччини та Норвегії заявили в середу, що вони спільно проситимуть НАТО координувати захист підводної інфраструктури Європи у світлі ймовірних атак на мережу газопроводу Nord Stream.

Європейські країни посилили пильність щодо критично важливих об’єктів після того, як у вересні стався розрив трубопроводів Nord Stream 1 і 2, які з’єднують Росію з Німеччиною, і газ витік у Балтійське море.

Інцидент став точкою спалаху в енергетичному протистоянні між Заходом і Москвою після вторгнення Росії в Україну в лютому. Росія заперечує саботаж трубопроводів і намагається звинуватити Великобританію в інциденті. Лондон свою причетність заперечив.

Слідчі виявили на місці події сліди вибухівки та підозрюють, що трубопроводи були навмисно підірвані.

"Ми дуже серйозно ставимося до захисту нашої критичної інфраструктури, і ніхто не повинен думати, що атаки залишаться без наслідків, - сказав канцлер Німеччини Олаф Шольц. - Трубопроводи, телефонні кабелі, підключення до Інтернету є рятівними колами для наших держав і повинні бути особливо захищені».

Норвегія відіграла вирішальну роль у постачанні газу до Європи після того, як Росія скоротила експорт. Шольц сказав, що Норвегія зараз забезпечує близько половини потреб Німеччини.

Норвегія видобуває газ на повну потужність і буде продовжувати це робити в найближчі роки, сказав прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре.

«Ми несемо особливу відповідальність за забезпечення безпечних поставок газу в Європу, що має вирішальне значення», - наголосив він.

У заяві, надісланій електронною поштою, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, що він вітає пропозицію Німеччини та Норвегії.

«Ми активізували наші зусилля після нещодавньої диверсії на трубопроводах Nord Stream, і життєво важливо зробити ще більше, щоб наша морська інфраструктура залишалася в безпеці від майбутніх руйнівних дій», — сказав  Єнс Столтенберг.

Виступаючи на Берлінській конференції з безпеки в середу ввечері, Шольц також сказав, що Німеччина цього року хоче використати свій спеціальний оборонний фонд у розмірі 100 мільярдів євро, щоб купити винищувачі F35 (LMT.N) і модернізувати бойові машини піхоти Puma.

Він додав, що Росія вже не може виграти війну в Україні на полі бою.

Міністри закордонних справ Організації Північноатлантичного договору (НАТО), трансатлантичного військового альянсу, створеного після Другої світової війни, зустрілися в Бухаресті в середу і запевнили у підтримці сусідів Росії.

У центрі уваги зустрічі були регіон Західних Балкан, зокрема Боснія, а також дві колишні радянські республіки, Молдова та Грузія, обидві з яких мають сепаратистські регіони, окуповані російськими військами.

Європа буде готова до зими з 1 жовтня: російський газ замінить СПГ

Nord Stream могли підірвати: газ з рф в Європу має тепер два шляхи - через Польщу або Україну

Кремлівського тирана треба ізолювати від грошей за продаж нафти і газу

Країни Балтії припинили імпорт російського газу

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів