Кремлівського тирана треба ізолювати від грошей за продаж нафти і газу

21:35 5 березня 2022 р.

Фото до новини

Прем'єр-міністр Польщ Матеуш Моравєцький наголосив, що подальша купівля російських нафти і газу дає кремлівському тирану кошти на виживання та війну проти України.

Ситуація на кордоні, масова еміграції людей з України та необхідність запровадження подальших санкцій проти Росії і зміцнення східного флангу НАТО – цим темам була присвячена зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном, повідомив у суботу прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.com.

Очільник дипломатії США Ентоні Блінкен перебуває з візитом у Європі - у п'ятницю у Брюсселі він поспілкувався з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем, зустрівся з очільниками дипломатії ЄС, G7 та НАТО. У суботу Блінкен перебуває в Польщі. Раніше із держсекретарем США зустрівся, серед інших, прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький.

У другій половині дня глава уряду підбив підсумки зустрічі у соцмережах.

«Окрім величезної допомоги, яку поляки та державні структури надають Україні, котра бореться, ми постійно ведемо дуже широкий дипломатичний наступ, спрямований на те, щоб наші іноземні партнери та союзники дізналися про ситуацію на кордоні, про масову еміграцію біженців з України, але перш за все необхідність введення подальших санкцій проти Росії і посилення східного флангу НАТО. Ці питання були предметом моєї сьогоднішньої зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном», - написав прем'єр-міністр.

Він нагадав, що в Польщі перебуває понад 10 000 американських солдатів; прем’єр підкреслив, що Варшава хоче, аби їх було більше.

«Ми також говорили про подальше посилення нашої армії відповідною військовою технікою, включно з сучасними системами протиповітряної оборони. Значну частину розмови ми присвятили санкціям, які вже стають щораз болючішими для Москви, але їх слід надалі розширювати, щоб змусити Путіна припинити жорстоку агресію проти незалежної України. Щоб зупинити кремлівського тирана від вбивств невинних людей, руйнування їхніх домівок і міст. У цьому контексті я наголосив, що Польща вимагає, аби санкції, запроваджені проти Росії та її лідерів, мають бути максимально жорсткими. Ми не можемо миритися з ситуацією, коли деякі російські банки не виключаються з системи SWIFT», - підкреслив прем’єр-міністр Польщі.

За його словами, важливою темою стало також питання альтернативних російським компаніям джерел поставок газу та нафти до Європи. Прем'єр-міністр заявив, що продаж газу та нафти тепер дає Путіну гроші на виживання та фінансування війни. Він підкреслив, що Кремль має бути ізольований від цього потоку грошей. «Тому так важливо, щоб у нас були альтернативні джерела постачання в Європі, і Сполучені Штати можуть зіграти тут ключову роль», - оцінив він.

«Війна в Україні є безпрецедентною річчю останніх десятиліть. Ми повинні разом із нашими союзниками – зі США, з країнами-членами Північноатлантичного пакту та ЄС побудувати ще сильнішу архітектуру безпеки у Східній Європі. У короткостроковій та середньостроковій перспективі ми також маємо зіткнутися з гуманітарними викликами – допомогти українцям під вогнем Росії та сотням тисяч біженців, які приїжджають до Польщі та інших країн ЄС. Ми говорили про американську допомогу також у цій сфері», - додав Моравєцький.

Раніше під час зустрічі із міністром закордонних справ Польщі Збіґнєвом Рау держсекретар США Ентоні Блінкен оцінив, що Польща є провідною країною, яка реагує на гуманітарну кризу, спричинену агресією проти України. «Щодо допомоги Польщі та інших країн, адміністрація президента Байдена попросила у Конгресу 2,75 мільярда доларів на підтримку гуманітарних служб в Україні та Польщі», - сказав він.

«Польща продемонструвала щедрість, лідерство та рішучість. Ми вдячні за основи співпраці, які ми будували протягом десятиліть», – підкреслив Блінкен.

Кремль запланував створити в західних областях федеративну республіку Україна,- СБУ

У жодному з населених пунктів, захоплених росіянами, немає колаборації: Україна може перемогти, - експерти

США закликали своїх громадян негайно покинути Росію

Євросоюз назвав суму допомоги українським біженцям

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів