Україна отримує з 1 жовтня норвезький газ

18:52 3 жовтня 2014 р.

Фото до новини


Фото: УНІАН

Україна підписала договір з норвезькою нафтогазодобувною компанією «Statoil» на поставку природного газу, і з 1 жовтня почала одержувати його через газопроводи Словаччини.

Україна підписала договір з норвезькою нафтогазодобувною компанією «Statoil» на поставку природного газу, і з 1 жовтня почала одержувати його через газопроводи Словаччини. Про це повідомляє прес-служба державного енергохолдингу НАК «Нафтогаз України».

У повідомленні наголошується, що підписана угода між «Нафтогазом» і «Statoil» розширює кількість постачальників газу до України, а також відкриває новий ринок для «Statoil». Як сказав голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв, слова якого наводяться в повідомленні, Україна прагне інтеграції в енергетичний ринок Європейського Союзу, а спільна робота з «Statoil» підвищить енергетичну ліквідність і стабільність на ринку ЄС. 

«Угода знаменує собою значний прорив для «Нафтогазу». Численні інтерконнектори газу, які були побудовані протягом останніх кількох років у Європі, дозволять істотно поліпшити енергетичну безпеку як для ЄС, так для і України», – сказав Коболєв. Крім того головний радник голови правління компанії Юрій Вітренко додав, що ця угода є революційною для «Нафтогазу».

«За дуже короткий проміжок часу нам вдалося зрозуміти і використати стандартні європейські практики з торгівлі газом, включаючи контракти EFET (Європейська федерація енергетичних трейдерів. – Ред.), і включити ці норми в рамки українського законодавства», – цитує прес-служба Вітренка. Він зазначив, що це доводить відданість «Нафтогазу» реформам і здатність діяти згідно з нормами ЄС.

Натомість інформаційна агенція УНІАН, яка передає це повідомлення, нагадує також:

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на попередню оплату поставок російського газу, знизивши подачу палива для українських споживачів до нуля. За таких умов Україна розробляє реверсні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії.

Відкриття всіх чотирьох маршрутів дозволить Україні збільшити щорічні поставки газу до 30 млрд куб. м. Найперспективнішим маршрутом поставок газу до України є словацький. Україна у вересні імпортувала з боку Європи 986 млн. куб. м природного газу. Весь обсяг імпортованого палива у вересні поставлявся до України з боку Словаччини (779 млн. куб. м газу), Польщі (117 млн. куб. м) і Угорщини (90 млн. куб. м).

Довідка УНІАН

НАК «Нафтогаз України» – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають більш як 97% газу і нафти в країні. «Statoil ASA» – норвезька державна нафтова компанія. Заснована в 1972 році за рішенням норвезького парламенту (стортингу) як приватна державна компанія.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів