Диверсія з газогонами: Швеція виявила два великі підводні вибухи

19:50 27 вересня 2022 р.

Фото до новини

Раптові витоки в газопроводах з Росії до Німеччини викликають підозри в диверсії.

Підозрілі витоки в двох газопроводах, що пролягають з Росії до Німеччини по дні Балтійського моря, спричинили раптове падіння тиску в понеділок, що викликало занепокоєння щодо можливого саботажу і спонукало владу Німеччини, Данії та Швеції провести розслідування.

Про це сьогодні повідомило видання The New York Times, пише Dailylviv.com.

Національна сейсмічна мережа Швеції повідомила, що виявила два великі підводні вибухи в понеділок поблизу місць витоку. Жоден із трубопроводів - Nord Stream 1 і 2 - не працював, але вони були заповнені газом.

На кадрах, оприлюднених командуванням оборони Данії, видно, як на поверхню Балтійського моря "вибухнула" маса метану. Офіційні особи Данії підняли рівень тривоги на об’єктах електроенергетики і газу у всій країні.

Підозри відразу впали на Росію, яка заперечує свою причетність до ситуації. Витоки газу підкреслили вразливість енергетичної інфраструктури Європи, навіть коли континент намагається відмовитися від поставок з Росії як покарання за вторгнення Москви в Україну.

Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі, звинуватив Росію у витоках, заявивши, що вони є спробою ще більше дестабілізувати енергетичну безпеку Європи. Про це він сказав під час запуску нового підводного трубопроводу, який з’єднує Польщу з Норвегією через Данію.

«Ми ще не знаємо подробиць того, що трапилося, але ми чітко бачимо, що це акт саботажу», – сказав пан Моравецький. «Дія, яка, ймовірно, знаменує наступний етап ескалації цієї ситуації в Україні».

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що не можна виключити саботаж. «Ще занадто рано робити висновки, але це надзвичайна ситуація», — сказала вона під час візиту до Польщі на відкриття трубопроводу з Норвегії.

«Говорять про три витоки, і тому важко уявити, що це може бути випадковістю», — сказала вона.

Старший радник президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк заявив у Twitter, що витік інформації є «спланованим Росією терактом і актом агресії щодо ЄС».

Виступаючи на прес-конференції у Вашингтоні, держсекретар Ентоні Дж. Блінкен сказав у вівторок: «Є початкові повідомлення, які вказують на те, що це може бути результатом нападу чи якоїсь диверсії, але це початкові повідомлення, і ми не підтвердили це ще».

«Я розумію, що витоки не матимуть значного впливу на енергетичну стійкість Європи», – додав  Ентоні Дж. Блінкен.

Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що «не можна виключати жодної можливості», але російські державні ЗМІ намагалися звинуватити Сполучені Штати й Україну. Державне інформаційне агентство РІА Новини повідомило, що Вашингтон «є активним противником поставок російського газу в Європу», і заявило, що Україна виступає проти «Північного потоку-2», оскільки «побоюється втратити доходи від транзиту російського газу».

Трубопроводи були центром широкого протистояння між Росією й Європою. Після того, як Європейський Союз запровадив економічні санкції проти Росії, щоб покарати її за вторгнення в Україну в лютому, Росія почала затримувати природний газ, який упродовж десятиліть вона надсилала до Європи, загрожуючи енергопостачанням континенту з наближенням зими.

Уряди Данії та Німеччини заявили, що витоки не вплинуть на постачання природного газу в їхні країни. «Газпром» уже припинив майже всі поставки природного газу в Європу через «Північний потік-1», а також через усі, крім одного з кількох наземних трубопроводів, і європейські країни звернулися до інших постачальників, включаючи Норвегію, щоб задовольнити свої енергетичні потреби.

Генсек НАТО скликав надзвичайне засідання: закликав швидко поповнювати запаси боєприпасів

Європа буде готова до зими з 1 жовтня: російський газ замінить СПГ

Nord Stream могли підірвати: газ з рф в Європу має тепер два шляхи - через Польщу або Україну

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів