США змирилися з газопроводом Північний потік-2 з Росії до Німеччини

14:36 8 червня 2021 р.

Фото до новини

Будівництву російсько-німецького газопроводу протистоять лише Польща, Україна та країни Балтії.

Завершення Nord Stream 2 є доконаним фактом, – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен на засіданні Комітету закордонних справ Палати представників, захищаючи рішення про скасування деяких санкцій. За його словами, Вашингтон відреагує, якщо Москва спробує використовувати постачання газу як зброю.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.

У звіті Держдепартаменту, надісланому Конгресу США, зазначається, що Nord Stream 2 AG – компанія, яка стоїть за будівництвом газопроводу з Росії до Німеччини вздовж Балтійського моря – та її генеральний директор Маттіас Варніґ, добрий друг президента Росії Владіміра Путіна, займаються діяльністю, що підлягає санкціям. Але ці санкції були скасовані, оскільки це відповідає національним інтересам США.

Reuters зазначає, що Німеччина, з якою президент США Джо Байден намагається виправити взаємини, напружені під час президентства Дональда Трампа, прагне завершити газопровід на 11 мільярдів доларів. «Німці сіли за стіл (переговорів), і ми активно беремо участь (у переговорах) з ними», – сказав Блінкен під час слухань у Комітеті закордонних справ Палати представників.

«З практичної точки зору, я вважаю, фізичне завершення трубопроводу було "доконаним фактом", коли адміністрація вирішила скасувати санкції», – сказав Блінкен. «І незалежно від санкцій проти цього суб'єкта та генерального директора, на наш погляд, це нічого не змінило б щодо фізичного завершення трубопроводу», – зазначив він. «Я думаю, що ми маємо можливість зробити щось позитивне з поганої ситуації, яку ми успадкували, вступивши на посаду», – додав службовець.

Будівництву російсько-німецького газопроводу протистоять Польща, Україна та країни Балтії. Проєкт, який на сьогодні завершено приблизно на 95 відсотків, має на меті обійти Україну, позбавивши її вигідних транзитних зборів та потенційно підірвавши її боротьбу з російською агресією, – зазначає Reuters.

«Ми заздалегідь домовилися, що реагуватимемо на будь-яку діяльність Росії, яка загрожуватиме безпеці чи економічній безпеці будь-якої з країн», – сказав Блінкен.

Nord Stream 2 – це двониткова магістраль із Росії до Німеччини, яка щороку має транспортувати 55 мільярдів кубічних метрів природного газу. Критики Nord Stream 2 стверджують, що проєкт посилить залежність Європи від російського газу та розширить вплив Кремля на європейську політику.

Зеленському треба до липня переконати Байдена, що він може не лише говорити

Чому Зеленський не зустрінеться з Байденом до 16 червня

Зеленський побажав майбутнім поколінням українців відсоток від видобутку копалин

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів