Шольц дав сигнал бізнесу - вкладати в Україну сьогодні як інвестицію у майбутню країну ЄС

21:01 24 жовтня 2022 р.

Фото до новини

Відкриваючи економічний форум канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що хоче, щоб Україна стала членом ЄС, і це "чіткий сигнал інвесторам".

Про це інформує DW, пише Dailylviv.com.

У Берліні в понеділок, 24 жовтня, розпочав свою роботу п'ятий німецько-український економічний форум, під час якого представники бізнесу обговорюють свій внесок у відновлення України.

Форум відбувається напередодні експертної конференції країн "Великої сімки", скликаної з ініціативи Німеччини, яка також обговорить участь G7 і світової спільноти у відновленні України.

"Ми поступово рухаємося в бік Європи", - заявив на відкритті форуму прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, звертаючись до німецьких компаній. Він звернув увагу потенційних інвесторів на потенціал українських військово-промислового, енергетичного, аграрного та IT-секторів. Витрати на повоєнне відновлення України глава уряду оцінив у 750 мільярдів доларів США.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz), відкриваючи роботу форуму, пообіцяв підтримувати Україну "доти, доки це буде необхідним". "Ми хочемо, щоб Україна стала членом Європейського Союзу. І це чіткий сигнал інвесторам, що їхні вкладення сьогодні - це інвестиції в майбутню країну ЄС", - наголосив він.

Він запевнив Київ, що український енергетичний сектор, який зазнав масштабних російських атак, буде відновлений таким чином, щоб Україна стала ефективним постачальником електрики в ЄС. 

Як повідомив український прем'єр, Шольц також підтвердив йому, що Німеччина поставить Україні ще три комплекси протиповітряної оборони IRIS-T. "Перша отримана система IRIS-T надзвичайно ефективно показала себе на захисті українського неба та врятувала чимало життів", - зазначив Шмигаль.

Після зустрічі з міністром фінансів ФРН Крістіаном Лінднером (Christian Lindner) український прем'єр повідомив, що в уряді Німеччини також планують виступити з пропозицією про збільшення у 2023 році бюджету на оборонну підтримку України з 697 мільйонів євро до 2 мільярдів євро.

Напередодні форуму Шольц та президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen) закликали до створення міжнародного  "Плану Маршалла XXI століття"для повоєнної відбудови України. 

"Ми повинні розв'язувати це питання разом - ЄС, G7 та наші партнери далеко за межами", - наголосили вони у спільній заяві. На їхню думку, до цього процесу мають долучитися міжнародні фінансові інституції та провідні організації.

Що Росія вже зруйнувала в Україні: житло, медзаклади, школи, дороги, залізниці

Першим координатором відновлення України має стати американець з глобальним статусом

Як Польща готується до відбудови України

Повна відбудова Ірпеня коштуватиме близько 1 млрд євро

4-5 липня в Лугано обговорять план відбудови України на 500 млрд євро

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів