Першим координатором відновлення України має стати американець з глобальним статусом

19:47 18 вересня 2022 р.

Фото до новини

Презентована Єврокомісією у жовтні платформа RecoverUkraine, ймовірно, стане тією координаційною структурою, яка регулюватиме відновлення України.

При цьому першим її координатором може бути американський політик, що має рейтинг у США та є «вхідним» до світових лідерів, пише у своєму матеріалі для ZN.UA «Хід Зеленського: сценарії великого відновлення» виконавча директорка Інституту законодавчих ідей Мартина Богуславець, пише Dailylviv.com.

Так, 25 жовтня під час конференції з відновлення України у Берліні Єврокомісія представить своє бачення, яке буде відрізнятися від презентованого в Лугано плану відновлення більшою точністю та конкретикою. Очікується, що також буде запропоновано платформу як основу механізму надання допомоги.

Дослідники німецького фонду Маршалла GMF прогнозують, що саме платформа RecoverUkraine стане основою для координації основних планів відбудови в Україні, а прозорість –буде  головним принципом розподілу донорських коштів вже з першого дня.

«Українська концепція «дайте нам гроші, а ми самі вирішимо, куди їх витратити» виглядає значно слабшою в порівнянні з європейським «гроші в обмін на реформи», - зазначає авторка.

Вона додає, що за реалізації цього плану Україна визначатиметься із пріоритетами відновлення, а міжнародні партнери – з умовами та механізмами фінансування.

«Першим координатором платформи має стати «американець з глобальним статусом» – сильний політик, що має рейтинг у США та є «вхідним» до світових лідерів. Він повинен бути обраний G7 та Україною і їм же підзвітний, але матиме значну автономію у прийнятті рішень», - прогнозує Богуславець.

Як Польща готується до відбудови України

Повна відбудова Ірпеня коштуватиме близько 1 млрд євро

4-5 липня в Лугано обговорять план відбудови України на 500 млрд євро

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів