4-5 липня в Лугано обговорять план відбудови України на 500 млрд євро

18:44 3 липня 2022 р.

Фото до новини

Цього тижня Україна планує представити план відбудови країни, який міг би мобілізувати сотні мільярдів євро, навіть коли нація бореться з російським вторгненням, яке зруйнувало міста, подрібнило економіку та виселило мільйони людей.

Про це інформує Блумберг, пише Dailylviv.com.

За словами людей, знайомих із планом, він складається з приблизно 2000 сторінок, буде представлений на конференції 4-5 липня в швейцарському місті Лугано. Він окреслить широкий перелік інфраструктурних і безпекових проектів, інвестицій у клімат і цифрову економіку, а також диверсифікацію енергетичних ресурсів.

Представники Європейського Союзу заявили, що блок із 27 членів, який минулого місяця офіційно визнав Україну кандидатом, надасть основну частину загальної фінансової допомоги, обсяг якої може перевищити 500 мільярдів євро (523 мільярди доларів). Український уряд обговорив проект з донорами, включаючи ЄС, які нададуть відгук упродовж найближчих місяців, повідомили люди на умовах анонімності, оскільки обговорення не були публічними.

Європейська комісія, виконавчий орган блоку, вивчає варіанти фінансування, які включають гранти та позики, хоча подробиць мало, а офіційні особи стримано висувають оцінки, поки вирує війна. Однією з можливостей є спільне запозичення на ринках, подібне до механізму залучення коштів для фонду ЄС для відновлення пандемії.

На пресконференції в Києві в п’ятницю Зеленський назвав план Лугано «першим проектом», оскільки масштаби зусиль будуть «важкими».

План такого масштабу також потрапить під пильну увагу урядів ЄС, які скептично ставляться до збільшення боргу. Екстрена допомога Києву вже була затримана в інституціях ЄС через розбіжності між чиновниками ЄС та Німеччиною щодо деталей пакету.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відвідає конференцію в Лугано, щоб представити базовану в ЄС платформу для глобальних донорів, включаючи партнерів з «Групи семи», багатосторонні організації, Швейцарію та Норвегію. ЄС буде прагнути координувати глобальні зусилля, відкриваючи канали для різноманітних фінансових інструментів, які використовують США та Світовий банк.

За словами джерел, команда фон дер Ляєн працює над концептуальним документом як основою для обговорень у блоці, перш ніж будь-яка пропозиція буде завершена. Після літа Комісія та Німеччина як голова G-7 скличуть конференцію для просування плану. Уряд Чехії, яка головує в ЄС протягом шести місяців, планує організувати донорську конференцію в листопаді.

Для ЄС будь-яка допомога також має бути пов’язана з реформами. Отримання Україною статусу кандидата в ЄС принесло дорожню карту боротьби з корупцією, подолання контролю олігархів над економікою та встановлення правил відбору суддів. Україна посідає 122 місце зі 180 країн за індексом сприйняття корупції Transparency International.

Фон дер Ляєн заявила в українському парламенті в п’ятницю, що країні необхідно якомога швидше вибрати «потрібних людей» для своїх антикорупційних органів, запровадити антиолігархічний закон і просунути новий закон про ЗМІ.

«Ніхто не очікує, що Україна заповнить усі посади у ваших нових інституціях, у той час як багато ваших найкращих і найяскравіших воюють на фронті», — сказала фон дер Ляєн українським законодавцям. «Але українська демократія має бути на правильному шляху».

Велика Сімка надаватиме Україні військову та оборонну допомогу скільки буде потрібно

У серпні українські артилеристи, нарешті, битимуть росіян і з німецьких гаубиць

США перевірять, як Україна використовує американську зброю

З суботи Європейський Союз скасовує всі мита на українські товари

Запрацював транспортний безвіз між Україноюі ЄС: які вигоди

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів