За 16-кілометровим парканом замку Ельмау в Німеччині обговорять план допомоги Україні

15:14 26 червня 2022 р.

Фото до новини

На саміті G7 у баварському замку Ельмау у центрі уваги будуть санкції проти Росії і подальша довгострокова допомога Україні. "Прогрес заради справедливого світу" - таким є гасло саміту.

Про це повідомляє DW, пише Dailylviv.com

Замок Ельмау розташований посеред чудового краєвиду півдня Баварії, ніби спеціально створеного для відпочинку. Але з 26 до 28 червня у п'ятизірковому готелі Schloss Elmau буде не до відпочинку: тут канцлер Німеччини Олаф Шольц (Olaf Scholz) як господар саміту країн Великої сімки (G7) прийматиме лідерів Франції, Великобританії, Італії, Японії, Канади, США.

Уряд Німеччини і влада Баварії надали 180 мільйонів євро лише на гарантування безпеки саміту. Не менше 18 000 поліцянтів і 16-кілометровий паркан по периметру навколо замку гарантують, що жоден демонстрант не зможе порушити ідилію. Гостей саміту доставляють у замок на гелікоптері. 

"Прогрес заради справедливого світу" - таким є гасло саміту. Панівною темою переговорів стане російська воєнна агресія проти України та її довгострокові й екзистенційні наслідки. 

Саміт G7 може стати першим пробним каменем з метою оцінки лідерських якостей канцлера Німеччини Шольца. Якщо йому вдасться досягти того, щоб лідери Великої сімки узгодили чіткий і єдиний курс, це позитивно позначиться і на іміджі канцлера ФРН. У цьому Шольцу може допомогти те, що Німеччина як сторона, що приймає захід, має вирішальний вплив на хід і порядок денний саміту.

Вже в перший день консультацій у центрі уваги будуть санкції проти Росії і подальша довгострокова допомога Україні. "Ми й надалі надаватимемо Україні допомогу великого обсягу - фінансову, економічну, політичну і не в останню чергу поставками озброєнь, причому доти, доки Україна потребуватиме нашої підтримки", - сказав Олаф Шольц, виступаючи в Бундестазі 22 червня, коли він запропонував також план відновлення зруйнованої війною країни.

Ідеться про аналог "плану Маршалла", за допомогою якого США сприяли відновленню самої Німеччини та інших європейських держав після Другої світової війни. "Масштаби руйнувань величезні", - наголосив Шольц. За його словами, з початку війни вже було мобілізовано мільярди євро, і Німеччина - серед головних донорів. "Але нам знадобиться ще багато мільярдів євро і доларів на відновлення - і на це підуть роки. Цього можна досягти лише об'єднаними силами", - наголосив канцлер. Про це й йтиме мова в Ельмау, а також про скликання експертної конференції. Президент України Володимир Зеленський також візьме участь у переговорах за допомогою відеозв'язку.

Через війну постачання зерна з України і Росії припиняються. Організація Об'єднаних Націй попереджає про загрозу найбільшого за останні десятиліття голоду. Водночас багато країн глобального Півдня досі борються з наслідками пандемії COVID-19. "Якщо нам не вдасться підтримати ці країни, проявивши солідарність, то такі держави, як Росія і Китай, скористаються цим", - попереджає канцлер ФРН.

На його думку, важливо приділяти більше уваги демократичним державам в Азії, Африці й Південній Америці. Шольц переконаний, що розуміння демократії є неповноцінним, якщо концентруватися лише на класичному Заході. 

На другий день саміту в Ельмау будуть присутні п'ять країн-партнерів: Індонезія й Індія, які нині і наступного року головують у G20, Сенегал як голова Африканського союзу, Аргентина як голова Співтовариства держав Латинської Америки і Карибського басейну, а також Південна Африка.

Вони візьмуть участь в обговоренні "кліматичного клубу" - ідеї, яку Олаф Шольц виношує вже деякий час. Суть у тому, щоб у ньому могли "співпрацювати всі у світі, хто однаково прихильний до поліпшення ситуації та великої промислової трансформації, яка зараз необхідна, щоб економіка стала CO2-нейтральною і при цьому збереглися якісні робочі місця в усьому світі", - пояснює своє бачення Шольц.

Велика Сімка надаватиме Україні військову та оборонну допомогу скільки буде потрібно

У серпні українські артилеристи, нарешті, битимуть росіян і з німецьких гаубиць

Німеччина поставить в Україну зброї ще на 186 млн євро

Парламент Німеччини схвалив поставки важкого озброєння Україні

 

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів