Виконком ЛМР погодив спорудження у Львові пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому (відео, оновлено)

13:38 12 грудня 2014 р.

Фото до новини


Фото: 032online.com

Як повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову» в прес-службі ЛМР, сьогодні, 12 грудня, виконавчий комітет міської ради погодив спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на площі Святого Юра.


Відео: Львівська міська рада

У прес-службі міської ради повідомили в п’ятницю «Щоденному Львову», що сьогодні, 12 грудня, виконавчий комітет ЛМР погодив спорудження пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на площі Святого Юра. У повідомленні також цитують міського голову Львова Андрій Садовий, який зазначив:

«Ми вже зробили певні кроки щодо фінансової підтримки школи Климентія Шептицького. Також ми повинні активно працювати щодо підтримки шпиталю Митрополита Андрея Шептицького. 

У Львові відбувався Синод Єпископів. На цьому Синоді було прийнято кінцеве рішення щодо пам’ятника Митрополиту Андрею.

Я мав честь бути запрошеним на презентацію. Це дає новий подих для самої площі. Тому завдання міста – разом працювати, щоб цей амбітний проект був реалізований і ми побачили красиву модернізовану площу.

Ми зупинились на проекті автора Коверка. Який був давніше виготовлений, і який буде застосований до цієї площі. 

Проведена дуже велика, системна робота. Сьогодні вона фіналізовона рішенням виконавчого комітету.

Наступного року, маючи честь святкувати 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького, ми повинні дуже багата зробити для прослави його імені. Це і школа, і лічниця, яку він заснував.

Також площа перед Собором св. Юра і спорудження пам’ятника Митрополиту. На засіданні виконавчого комітету ми затвердили дуже важливе рішення.

Ми отримаємо прекрасний сквер і ще одну відпочинкову зону для самих львів’ян. Ми отримаємо прекрасний пам’ятник, який свого часу розробив відомий архітектор Коверко. Перед нами велика праця, бо цей проект потребує дуже великої і злагодженої роботи». 

У повідомленні прес-служби міської ради також конкретизують:

«Відповідно до рішення виконавчого комітету, функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому покладено на Курію Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви, яка зобов’язана власним коштом виготовити та встановити пам’ятник. Нагадаємо, відповідне звернення від Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви щодо встановлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому надійшло до Львівської міської ради 11 лютого цього року.

Отець Сергій Ковальчук розповів: «Відбувся відкрито конкурс. Брали участь поважні особи. Церква підтримує проект спорудження пам’ятника на площі св. Юра. Це для нас дуже важливо. Маємо 150-ту річницю. Знаємо, що зараз відбувається процес визнання беатифікації Митрополита Андрея Шептицького. Відбувся факт чуда. Звичайно, пам’ятник цей будемо розглядати не лише, як пам’ятник історичній особі, а це буде скульптура, надіємось, вже проголошеного святого».

Натомість міський голова Львова. Андрій Садовий зазначив також: «Дуже важливо, щоб весь процес спорудження пам’ятника, модернізації площі і скверу були максимально публічними і відкритими. Це один з титанів нашого міста. Був Король Данило, який заснував наше місто, і є митрополит Андрей. Більшого титана ця земля не народила. Наш обов’язок цю велику і почесну місію реалізувати.

Мені приємно, що від самого початку ідеї до сьогоднішнього дня ми бачимо дуже багато позитивних змін. Величний пам’ятник і прекрасна можливість збільшити зону відпочинку для львів’ян».

У прес-службі міської ради також цитують співавтор проекту пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому Ігоря Кузьмака, який розповів:

«Ми піднімаємося знизу від університету Франка. Зверху бачимо пішохідний міст, який передбачається між парком Івана Франка і Митрополичими садами. Дорогу справа ми перекриємо і йдемо лівою стороною попри корпуси НУ «Львівська політехніка». 

Нагадаю, що площа впродовж 150 років на території м. Львова була найбільшою і основною площею для збору громади, для зустрічі з духовенством. Тому ми вважаємо за необхідне зараз цю дорогу, яка свого часу була штучно прокладена, перенести в сторону Львівської політехніки і таким камерним масштабом спорудити сам пам’ятник. 

Сквер не вирубується. Більш того, підсаджується ще 54 рідкісні дерева, 5-10 м висотою. 

Пам’ятник буде розміщений на осі основних вулиць. Це пам’ятник Андрея Коверка. 

Переноситься дитячий майданчик. Паркінг для автомобілів (на 47 автомобілів) залишаємо в нижній частині при повороті з вулицею Листопадового Чину. 

Ми маємо зараз просто ідеальну нагоду комплексно зробити реконструкцію, а наступні 100 років мати спокій з гарною рекреаційною зоною.  Після того, як ми зробили пропозицію по реконструкції цього скверу, Собор Святого Юра дав згоду на те, що вони погоджуються свої огорожі з тієї сторони, де буде пам’ятник, відкрити, щоб об’єднати в єдину рекреаційну зону. 

Частину робіт проекту вже є розпочато. Зроблено великий об’єм підготовчої аналітичної інформації. Це стосується зелених насаджень, юридично-правової підоснови будівництва і спорудження пам’ятника.

Сподіваюся, що зараз це рішення виконкому нам дає можливість приступити комплексно до остаточного проектування. І ми маємо вийти ще з більш якісними змінами.

Час реалізації проекту буде залежати від фінансування. До кінця липня ми ставимо перед собою амбітну задачу. Якщо не будемо встигати до дати, то просто будемо робити якісно.

Встигнемо – то встигнемо, не встигнемо – то зробимо тоді, коли встигнемо. Але має бути все якісно. 

Частина пропозицій, побажань і зауважень від мешканців поступала до нас на приватні сторінки. З частиною тих, хто виступав на громадських слуханнях, ми зустрілися на виробництві.

Люди давали реальні графічні пропозиції про зміни. Якісь ми врахували, деякі ні, але далі йшла жива робота.

Всі з тих, які надійшли до міської ради, ми не знаємо. Я думаю, міська рада на днях нам передасть, щоб ми могли їх врахувати. 

Я б кошторис розділив на дві частини: кошти як фінанси і матеріальні ресурси. Ресурси нас зараз більше цікавлять, тому що підприємці Львова хочуть на пам’ятник дати багато бруківки, піску, щебеню, зелених насаджень.

Яка реальна вартість вийде на сьогоднішній день? Я думаю, що після того, як нам сьогодні затвердили концепцію, буде зроблений проект, і через місяць можна буде говорити про реальну вартість».

У прес-службі міської ради додають: «Відповідно до рішення виконавчого комітету, функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому покладено на Курію Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви, яка зобов’язана власним коштом виготовити та встановити пам’ятник. Нагадаємо, відповідне звернення від Курії Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви щодо встановлення пам’ятника митрополитові Андрею Шептицькому надійшло до Львівської міської ради 11 лютого цього року». 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів