3 липня на Львівщині вшанують жертв НКВС

14:26 29 червня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У неділю в Добромилі відправлять поминальну екуменічну панахиду за безневинно убієнними в’язнями Перемишля та навколишніх в’язниць, замордованих органами НКВС у червні 1941 року.

«У неділю, 3 липня, у Добромилі в Старосамбірському районі відбудуться скорботні заходи зі вшанування пам’яті жертв НКВС», –  повідомили сьогодні, 29 червня, в прес-службі Львівської обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Розпочнуться скорботні заходи о 10:00 біля приміщення колишньої тюрми НКВС на Ринковій площі міста Добромиля. Там за безневинно убієнними в’язнями Перемишля та навколишніх в’язниць, замордованих органами НКВС у червні 1941 року, відправлять поминальну екуменічну панахиду.

Після панахиди відбудеться спільний піший похід зведених колон процесій християнських громад і учасників вшанування жертв комуністичного терору до урочища Саліна, покладання вінків та квітів до могил жертв НКВС, закатованих у Добромильській тюрмі. На «Верхній могилі» в урочищі Саліна відправлять поминальну екуменічну панахиду за жертвами репресій, а на території «Нижньої могили» покладуть квіти до пам’ятного знаку жертв НКВС.

Після покладання відбудеться поминальна екуменічна панахида. Заходи завершаться Траурним Віче за участю свідків трагедії, представників органів виконавчої і представницької влади, органів місцевого самоврядування, громадсько-політичних організацій, представників громадськості, духовенства та хорових колективів. Триватимуть заходи до 14:30.

Саліна – урочище, де знаходилися соляні шахти. Розташоване поблизу Добромиля в Старосамбірському районі Львівської області.Наприкінці червня Добромильське НКВС, яке діяло тут з 1939 року, поспішно замітало за собою сліди. В колишню соляну шахту, що розташована в урочищі Саліна (між містом Добромиль і селом Солянуватка) кати скидали трупи вбитих і замордованих, що вважалися злочинцями та ідеологічними ворогами.

Загалом у червні 1941 року на Саліні органи НКВС стратили близько 3600 осіб. Напередодні трагедії з Перемишля (Польща) сюди пригнали арештантів. Жертвами стали і в'язні інших тюрем Західної України. Останні вбивства на Саліні відбулися в період з 22 до 26 червня 1941 року».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів