Батько начальника Львівської ОВА Зіновій Козицький запустив найбільшу в області вітроелектростанцію за 54 млн євро

21:24 4 лютого 2024 р.

Фото до новини


Фото: Медіа Дргобиччина

У Трускавецькій громаді на Карпатському хребті запрацювала найбільша в області вітроелектростанція.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив голова Трускавецької територіальної громади Андрій Кульчинський, пише DailyLviv.com.

Наприкінці 2023 року в Трускавецькій громаді на Карпатському хребті запрацювала найбільша в області вітроелектростанція. За рік її роботи надходження до бюджету становитимуть близько 2 млн грн.

«До введення в експлуатацію готувалася вітроелектростанція на території Трускавецької громади на Карпатському хребті. Її вартість, а це були кредити Європейського банку реконструкції та розвитку, – 54 млн євро… І в кінці 2023 року станція потужністю 54 МВт прийнята була в експлуатацію та приєднана до загальної енергосистеми країни», – розповів очільник громади.

За його словами, ця вітроелектростанція планувалася ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, але тут цінність цих інвестицій в тому, що таке рішення прийняли під час війни.

Читайте також: Компанія Козицького буритиме на Львівщині три свердловини для Укрнафти

Зведена вітроелектростанція – це українсько-чеське підприємство, зараз вона є найбільшою у Львівській області.

«Висота стояків – 100 метрів, всього налічує 10 вітряків. Цінність для Трускавця в тому, що від цієї станції заведені три силові кабелі до міської підстанції, і це суттєво покращує стабільність і якість струму, який заходить в місто. Тому що Трускавець розвивається і потребує додаткового джерела електрики», – зазначив Кульчинський.

Він додав, що самі вітряки були завезли з Європи, бо в Україні вітряки не виробляються.

Читайте також: Козицький-батько відкрив нове хлібне підприємство на Львівщині

Для бюджету громади, зауважив Кульчинський, робота вітроелектростанції – це ще і податок на нерухомість, податок за оренду землі, а також нові робочі місця.

«Ми порахували, що за рік ці надходження в бюджет будуть десь близько 2 млн грн», – резюмував керівник громади.

Про будівництво цієї вітроелектростанції у селі Орів ЗМІ повідомляли на початку 2021 року. Її спорудженням мало займатися ТОВ «Еко-Оптіма», яке, за інформацією Youcontrol, належить батькові голови ЛОВА Зіновію Козицькому.

Читайте також: Газове родовище під Дрогобичем продали вчетверо дешевше, ніж цінили. Хто купив

22 березня 2021 року міська влада Трускавця підписала меморандум з компанією «Еко-Оптіма» щодо реалізації проєкту. Зі свого боку представники компанії пообіцяли підтримку соціальної інфраструктури в Орові, ремонт дороги у селі, запевнили про гарантії провідних європейських компаній щодо фінансування та екологічної безпеки. Йшлося і про те, що компанія зареєструється на території Трускавецької територіальної громади, отже сплачуватиме податки в бюджет громади.

Для порівняння, вітрова електростанція в Старому Самборі, яку «Еко-Оптіма» спорудила кілька років тому, виробляє 36 МВт енергії.

Раніше DailyLviv.com повідомляв, що 19 січня 2024 року Зіновій Козицький купив пам'ятку архітектури у центрі Львова за 85 млн грн.

Читайте такожСім'я Козицьких має нову роботу до 2035 року: розвідувати і видобувати газ біля Миколаєва

Компанія Козицького під час війни збільшила видобуток газу

Козицькі видобуватимуть бурштин у Рівненській області і робитимуть прикраси

Довідка

За даними аналітичної системи Youcontrol, Зіновій Козицький є засновником і основним бенефіціаром групи компаній «Західнадрасервіс».

Група компаній «Західнадрасервіс» заснована у 2008 році й об'єднує сервісні та видобувні компанії, а також підприємства у сфері альтернативної енергетики. 

Це найбільша в Західній Україні приватна компанія, яка видобуває природний газ і нафту.

Групою компаній відкрито 10 газових і одне нафтове родовище, пробурено 56 свердловин, з яких облаштовано і введено в експлуатацію 44 продуктивні свердловини, побудовано 5 установок підготовки газу та 1 пункт збору та підготовки нафти, прокладено більше 110 км газопроводів, зроблено 16 успішних капітальних ремонтів свердловин.

У 2023 р. Група «Західнадрасервіс» посідає сьоме місце в Україні з видобутку газу і також сьоме — з виробництва електроенергії з відновлювальних джерел.

Основні напрямки діяльності та компанії Групи:

Розвідка, видобування нафти і газу

ТзОВ «Західнадрасервіс» — займається розвідкою, бурінням та видобутком нафти і природного газу на теренах Західної України.

ПП «Нордік» — займається  розвідкою, бурінням та видобутком газу з 2007 р. 

ПП «Проект-Буд», ТзОВ «Укрспецзамовлення», «Гео-надра-інвест» — проводить повний спектр робіт з розвідки, дослідно-промислової розробки газових родовищ і постачання нафти кінцевим споживачам. Володіє правом на дослідно-промислову розробку родовищ нафти на ліцензійній ділянці у Львівській області

ТОВ «Велл Ко» — займається видобутком природного газу. 

Компанії, які входять до групи, володіють правом на дослідно-промислову розробку родовищ нафти і природного газу на ліцензійних ділянках у Львівській, Івано-Франківській і Полтавській областях України.

У партнерстві з групою MND (Чехія) загалом група має 12 спецдозволів.

Сервіс у нафтогазодобувній промисловості та енергетиці

ТОВ «Бурова компанія «Горизонти» — це сервісна компанія, що надає послуги буріння та капітального ремонту свердловин.

ТОВ «Георозвідка» — здійснює проведення широкого спектру геофізичних робіт, що застосовуються при пошуках родовищ нафти і газу.

ТОВ «Нордік-Буд» — створене у 2005 році для реалізації проектних і будівельно-монтажних робіт у нафтогазодобувній, нафтохімічній промисловості та енергетиці. Займається будівництвом трубопроводів, доріг, споруд електростанцій тощо.

Видобуток корисник копалин

«Нордік-Буд» у 2022 р. придбало право на видобуток бурштину на чотирьох ділянках у Рівненській області.

Альтернативна енергетика

ТзОВ «Еко-Оптіма» — найбільша компанія Західної України, яка займається розробкою та впровадженням відновлювальних екологічно чистих джерел енергії.

ТзОВ «Карпатський вітер», ТОВ «Самбірська сонячна станція», ТзОВ «Самбірська сонячна станція-2», ТОВ «Сонячна електростанція «Богородчанська-1» - виробляють електроенергію з вітру і сонця.

Рослинництво та зберігання

До групи компаній належить підприємство «Агро-Оптіма», яке спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур у Львівській області.

Земельний банк: 1500 га на Львівщині. Група планує докупити ще 3,5 тисячі гектарів.

«Самбірський елеватор» (ПП "Нордік") розташований у м. Самбір Львівської області.

У 2023 році ТОВ «Самбірський елеватор» планував відкриття об’єкту з переробки борошна потужністю 50 т/добу, ввиробництво рослинної палети та впровадження виробництва кормів.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів