Гібридна війна проти Польщі вже триває, а війна із залученням воєнних дій малоймовірна, - Качинський

20:54 17 листопада 2021 р.

Фото до новини

Далеко не всі аналітики такі оптимістичні як віце-прем’єр Ярослав Качинський.

Людина, відповідальна в кабміні Матеуша Моравєцького за безпеку – віце-прем’єр Ярослав Качинський в інтерв’ю Польському радіо, пише Dailylviv.com, повідомив, що польська дипломатія працює задля вирішення кризи на кордоні з Білоруссю, але все вимагає відповідного часу. Качинський вважає, що гібридна війна вже триває, а війна із залученням воєнних дій, тобто армії, на його думку, мало імовірна. Далеко не всі аналітики такі оптимістичні як Ярослав Качинський:

- У політиці, але не лише в політиці, просто в житті існує щось таке, як усе у відповідному часі. Ведемо дії непомітно, на загал дипломатія ведеться теж непомітно. Якщо йдеться про вихід назовні, то це питання відповідного часу. Можливо, цей момент уже не далекий, але, напевно, не треба було надзвичайно поспішати. Треба також пам’ятати, що криза має обговорюватися на найвищому рівні, але не понад нашими головами.

Віце-прем’єр Качинський наголосив, що всі дії в справі кризи треба вести обережно:

- Водночас це мусить бути так сплановано, щоби були серйозні шанси на результат, бо якщо його не буде, то матимемо справу із поглибленням кризи та ще більшою зухвалістю наших противників.

Шеф Офісу міжнародної політики президента Анджея Дуди Якуб Кумох в інтерв’ю Польському радіо сказав, що Польща, зокрема, відстежує, чи не буде збройної провокації на кордоні з Лукашенкою. Досі дії режиму Лукашенка з використанням мігрантів є психологічною війною, а польські сили на це готові:

- Польща зібрала на кордоні не лише сили здатні відштовхувати провокації, не тільки спроможні захищати кордон перед нелегальною міграцією, але також уникати провокації. Люди на кордоні, зокрема солдати, ввесь час, і вдень, і вночі, знаходяться під небезпекою провокативних дій. Ми бачили вживання лазера з метою засліплення. Знаємо, що там перебувають також снайпери. Поки що це війна психологічна. Отже, наші люди підготовлені на дуже різний розвиток ситуації. Звісно, ми побоюємося збройної провокації.

16 листопада, близько 10 години за Варшавою відбувся штурм Лукашенка та Путіна за допомогою тіл мігрантів на польський кордон. Велику проблему становить висвітлення подій на кордоні не лише пропагандивними установами Путіна, наприклад, телебаченням «Russia Today», але також всесвітньо відомими брендами як «BBC», чи «Deutsche Welle», які представляють захисників кордону Польщі, ЄС та НАТО як жорстких, не вразливих на кривду людей. Представляють, зокрема, дітей, яких видно на телеекранах, наприклад, «BBC» – загорнутих у рушник дітей із надрукованим текстом «Польський червоний хрест». Іншим показовим прикладом було відео, поширене в мережі інтернет, де мігранти насамперед видмухували дим із сигарет у лице дитини, щоби викликати сльози, а опісля цю дитину буцімто, «випадково» відзняли, коли кричить до польських прикордонників «Germany, Germany!». Такими маніпулятивними сюжетами переповнені вщент ЗМІ підпорядковані Путіну та Лукашенку. Затримано двох журналістів – громадян Франції, які працювали для французького відділення путінського телебачення – «Russia Today». Не виключено, що їхнім завданням було провокувати напругу на кордоні. Про затримання французьких співробітників «Russia Today», неподалік місцевості Уснаж Ґурни повідомив речник поліції Підляшшя – Томаш Крупа:

- Поліцейські в місцевості Уснаж Ґурни затримали двох чоловіків. Виявилося, що це журналісти французького телебачення. Як повідомили поліцейських, журналісти хотіли зробити репортаж у зоні надзвичайного стану. Чоловіки не мали із собою документів, які дають дозвіл перебувати в цій зоні

Служби Путіна та Лукашенки зловживають наївністю мігрантів і поширюють між ними неправдиву інформацію. Напередодні штурму польського кордону 16 листопада – КГБ Лукашенки повідомило мігрантів, що буцімто на території Польщі вже стоять автобуси, які перевезуть їх до Німеччини. Усе це, звісно, брехня. Говорить речник міністра-координатора спецслужб Станіслав Жарин:

- Оця плітка стосувалася події, яка буцімто мала відбутися 15 листопада. Тому залишаємося в повній готовності, слідкуємо уважно за подіями. Ніщо в польській тактиці не змінилося, надалі будемо захищати наш кордон.

Захист кордону Польщі, ЄС та НАТО, звісно, не до вподоби людям Путіна. Відомий своїми брехливими заявами Сєрґєй Лавров, коли провалилася атака Лукашенка та Путіна на польський кордон 16 листопада, почав розповідати про, «людські цінності». Робив це як представник країни-агресора, що порушує міжнародний закон, окуповує землі сусідів, проводить етнічні чистки в Криму, на інших українських землях, висилає своїх, «ваґнерівців» вбивати цивільне населення в Сирії та країнах Африки. Лавров користується старими надбаннями пропаганди злочинного КГБ та III Рейху Гітлера – кожна брехня, яку повторюватимуть багато разів, сіє заколот, а то й навіть споживач сприймає її як правду.

Польські дипломатичні служби усвідомлюють рівень цинізму Лаврова. Знають також, хто справжній автор атаки на польський кордон. В інтерв’ю Польському радіо віце-міністр закордонних справ Марцін Пшидач пояснив слухачам, про що йдеться в цій операції Путіна та Лукашенки:

- Із самого початку цієї кризи ми, як польська дипломатія, аналітики, експерти, наголошуємо, що ситуація на кордоні – це гібридна операція багатьох вимірів, яка проходить не лише на самому кордоні, але насамперед має свій інформаційний вимір, а то й дезінформативний. Служби пропаганди Білорусі, але також Росії, вживаючи свої знаряддя, людей, які в Західній Європі не розуміють справжні причини цієї кризи, намагаються завжди представити це як питання гуманності, людської взаємодопомоги, цінностей, людяності, повністю замовчуючи факт свідомого спричинення спалаху цієї кризи політикою Алєксандра Лукашенки. Тепер докладно бачимо, серед іншого, на підставі слів російських дипломатів, яку роль мала в цій операції виконувати Польща. З одного боку, буцімто ні в чому не винен Алєксандр Лукашенка, через територію, якого невідомо звідки переходять мігранти, а з другого боку, погана Польща, яка нібито не дотримується принципів гуманності. Тепер зі сходу нам читатимуть лекції про те, як маємо ставитися до людей, бо відомо, що в Росії права людини завжди ставлять на першому місці, скрізь, деінде, але тільки не в себе.

Згадки Лаврова про принципи людяності показують масштабність цинізму апарату Путіна. Говорить Марцін Пшидач:

- Тут виринають справжні наміри та природа наших східних сусідів. На щастя, ми розуміли цей план із самого початку й намагалися в такий спосіб повідомляти про це й у Польщі, і на Заході, щоби наші співрозмовники це розуміли. Тому я завжди нагадую про велику відповідальність ЗМІ, як у Польщі, так і на Заході, щоби не дозволити на емоційний шантаж і наша праця, якщо ви кажете про дипломатичну роботу, зосереджується на відповідному повідомленню та протидії цього виду дезінформації зі сходу.

Про гібридну атаку на польський кордон із Путіном по телефону розмовляв президент Франції Емманюель Макрон, а з Лукашенкою – Анґеля Меркель. Деякі польські експерти гостро скритикували такі дії західних лідерів, зокрема телефонну розмову Меркель-Лукашенка визнали, «ножем у спину». Віце-міністр закордонних справ прокоментував Польському радіо дій західних партнерів:

- Результатом роботи польської дипломатії є те, що 27 держав Європейської Унії повністю нас підтримало. Навіть на останньому засіданні Ради з питань зовнішньої політики Європейської Унії – усі ці держави не лише проявили підтримку, але також активно приймали рішення про чергові кроки накладення санкції на Білорусь у рамках підтримки Польщі. Отже, не тільки слова, але також учинки. У цій групі держав була й Німеччина, і Франція, й інші держави, які вдалося нам переконати. Сам факт, що нам вдалося показати цю гібридну операцію Лукашенки в ширшому контексті та зацікавити нею партнерів із Заходу, багато змінив. Нещодавно, місяць-два тому, опозиція намагалася нас критикувати, що ми, наче усамітнені. Тимчасом 27 держав, уся Європейська Унія нас підтримала. Кілька днів тому 30 держав членів Північноатлантичного альянсу у твердому комюніке також стоїть муром за Польщею.

Стратегія Путіна лишається незмінною – сіяти заколот у структурах ЄС та НАТО. Інколи йому це вдається, інколи ні. Досі оцінка атаки на польський кордон та її захист польськими службами інтегрує членів ЄС та НАТО. Жаль, що Берлін не проявив такої єдності у випадку найбільшої загрози для ЄС та НАТО, тобто Норд Стрім 2.

Андрій Рибалт

Польща збудує стіну на кордоні з Білоруссю: колючий дріт не зупиняє мігрантів

Польща скерувала до державного кордону 1000 солдатів

Париж зачекає: біля кордону з Польщею затримали нелегалів, які прямували у Францію

Незаконних мігрантів із сусідньої Білорусі зустрінуть прикордонники, військовослужбовці і поліційні

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів