Лукашенко поставить пам’ятник Сталінові за 17 вересня 1939 року

22:43 13 серпня 2021 р.

Фото до новини

Білоруський диктатор оголосив про встановлення у своїй країні пам’ятника Йосипу Сталіну як подяку за «приєднання Західної Білорусі до БРСР 17 вересня 1939 року».

«Це чіткий сигнал про те, що Лукашенко знищує усі симптоми білоруської незалежності, які він так насправді ніколи і не поважав і не плекав», - каже голова фонду Міжнародної солідарності Рафал Дзєньцьоловський. Про це повідомила Українська служба Польського радіо, з посиланням на «Gazeta Polska Codziennie» пише Dailylviv.com.

Як ми раніше писали, майже половина громадян Росії прихильно ставиться до встановлення пам’ятника одному з найбільших злочинців в історії світу - Йосипу Сталіну. Останнє дослідження центру громадської думки «Левада–центр» показує, що в Росії за останні 10 років кількість людей, що підтримують ідею встановлення пам'ятника злочинцю, збільшилася майже вдвічі. Таку ідею підтримують 48% опитаних, лише 20% громадян - проти. Крім цього, 60% респондентів позитивно поставилися до ідеї будівництва музею Сталіна. 30% були проти цього.

Симпатія до Сталіна також зростає за межами Росії. Під час прес-конференції для державних ЗМІ білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що він поставить пам’ятник Сталіну в Білорусі. Лукашенко говорив про це в контексті нового, встановленого ним свята - Дня національної єдності, запланованого на 17 вересня. За словами диктатора, громадяни повинні висловити вдячність Сталіну за приєднання Західної Білорусі до Білоруської Радянської Соціалістичної Республіки. 

«Це не ми обрали цей день. Це  Йосип Сталін, якому десь треба було б встановити пам’ятник, дуже чітко розв’язав цю проблему ще до війни. Все завдяки йому. Тож, не кричіть на нас. Зосередьте свою увагу на Україні. Західна Україна возз’єдналася з основною її частиною. Це буде справжнє  свято. Якби не той день, цієї країни не було б», - сказав Лукашенко.

«Це ще один доказ того, наскільки міцно Лукашенко зв’язує Білорусь з путінською Росією, яка свій державотворчий міф про сучасну Росію будує на імперії Сталіна», - сказав Рафал Дзєньцьоловський. Як він додав, «це також явний сигнал про те, що Лукашенко розлучається з усіма ознаками білоруської незалежності, які він так насправді ніколи не поважав і не піклувався про них. Це свідчить про те, що Лукашенко хоронить білоруськість, яка була б відірвана від російськості та Російської імперії. Крім цього, він демонструє підлабузницьке ставлення до Путіна, тобто показує, що марнує будь-які шанси на досягнення угоди із Заходом», - вказує Дзєньцьоловський.

«Відроджений культ Сталіна - це визнання знищення Польщі 1939 року справедливим і виправданим актом, що гідний пам’яті. Лукашенко на знищенні польської державності будує ідентичність сучасної Білорусі. Ба більше, він робить це на сталінських злочинах», - сказав експерт.

За словами Рафала Дзєньцьоловського, в офіційному дискурсі Білорусь вливається в «русскій мір», що його створює Путін. «Лукашенко робить це свідомо, він переконаний, що буде просто намісником Білорусі, фактично провінції імперії Путіна. Для нас ситуація сприятлива тим, що вона однозначна. Ми не можемо сильно вірити його жестам дружби, заявам про готовність до діалогу, нібито прозахідним симпатіям Лукашенка. Путін є гарантом його влади», - підсумував голова фонду Міжнародної солідарності Рафал Дзєньцьоловський.

Більшість українців вже розуміють, що Другу світову війну розпалили Гітлер і Сталін

Путін фальсифікує історію Другої світової війни і перетворює її на сурогатну релігію

Путін - учень Гітлера

Ніякої Великої Вітчизняної війни ніколи не було, - Віктор Суворов

«Червона армія» – безславна машина смерті

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів