Путін фальсифікує історію Другої світової війни і перетворює її на сурогатну релігію

15:02 30 червня 2020 р.

Фото до новини

Російська версія історії Другої світової війни є для значної частини російського суспільства "сурогатною релігією" після одержаної ним травми від розпаду Радянського Союзу.

Колишня німецька євродепутатка Ребекка Гармс заявила, що історичні знання серед людей Заходу недостатньо глибокі, щоб можна було належно реагувати на російські спроби фальсифікації історії, що робить президент Владімір Путін.

Німецька політикиня говорила про це під час вебінару під назвою «Війни пам’яті в сучасній Європі», що його організував Інститут Пілецького у Берліні. Учасники цього онлайн-семінару, зокрема, шукали відповіді на питання, чи може путінська фальсифікація історії бути ефективною.

Як зазначали доповідачі, на міжнародному рівні можна спостерігати за явищем розбіжності історичних поглядів - особливо, якщо мова йде про Росію, де пропаганда діє на користь Путіна.

Німецький журналіст, колишній закордонний кореспондент Річард Герцингер підкреслив, що Путін майстерно жонглює історичною політикою для закріплення російської розповіді про те, що саме «Радянський Союз був силою, яка врятувала людство від нацистів і припинила Голокост».

«Путін хоче переписати історію Другої світової війни. Для цього він повинен спочатку знищити західну розповідь», - заявив публіцист, який пише, зокрема, для журналу Die Welt та Internationale Politik.

Одним із проявів переписування історії заново була, як оцінено, атака Путіна на Польщу, коли російський президент звинувачував її у спалаху Другої світової війни.

Як зауважив польський історик Лукаш Адамський, в Росії «історична політика та політика ідентичності, а також культ Вітчизняної війни - мають компенсувати проблеми, що виникають у повсякденному житті». «Російська версія історії Другої світової війни є для значної частини російського суспільства "сурогатною релігією"», - наголошував директор Центру польсько-російського діалогу та порозуміння Лукаш Адамський. Причиною такого стану речей він вважає «травму після розпаду Радянського Союзу».

Відсутність реакції Західної Європи на спроби Путіна спотворити історію прокоментувала німецька політикиня Ребекка Гармс (Зелені). «Історичні знання серед широкого населення Заходу недостатньо глибокі, щоб можна було правильно реагувати на спроби Путіна спотворити історію», - зауважила колишня євродепутатка.

Про це повідомила Українська служба Польського радіо.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

 

новобудови Львів