Президент Білорусі заповість, кому передати владу, якщо його застрелять

17:11 24 квітня 2021 р.

Фото до новини

Відповідно до чинної конституції у випадку вакантного місця президента країни повноваження переходять на прем’єра. Але Аляксандр Лукашенка вважає інакше.

Білоруський диктатор нагадав про такий документ ще тиждень тому. А тепер заявив, що він готує план «В» на випадок успішної спроби замаху на нього. Про це повідомляє Українська служба Польського радіо, пише Dailylviv.

Аляксандр Лукашенка анонсував, що він має намір підписати декрет про передачу повноважень президента Раді безпеки у випадку, коли б цього «потребувала країна».

Білоруський диктатор нагадав про такий документ ще тиждень тому. А тепер заявив, що він готує план «В» на випадок успішної спроби замаху на нього.

«Якщо президента застрелять, Рада безпеки отримає владу наступного дня. Якщо розпочнуться дії на кордоні, обов’язковим буде введення надзвичайного або воєнного стану. Рада безпеки повинна прийняти рішення у цій справі. Я підпишу цей декрет і встановлю, хто керуватиме країною у такій надзвичайній ситуації», - сказав Аляксандр Лукашенка.

У коментарі для телебачення «Бєлсат» колишній суддя білоруського Конституційного суду, доктор правничих наук Міхаіл Пастухоу підкреслив, що такий документ порушуватиме основний закон. «Відповідно до чинної конституції у випадку вакантного місця президента країни, повноваження переходять на прем’єра», - додав юрист. Експерт зазначив, що такі питання не можна вирішувати декретом і відповідно до конституції їх слід розглядати на референдумі.

До складу білоруської Ради безпеки входять, серед інших, Аляксандр Лукашенка, прем’єр Раман Галоучанка, голова обох палат парламенту, голова Адміністрації президента, п’ятеро міністрів, голова Верховного суду, генеральний прокурор, голова КДБ, голова Генерального штабу Збройних сил і голова правління Національного банку.

Депутатство жінок найбільше залежить від їхнього партійного статусу

У Львові додемонтовують Монумент Слави: що буде на його місці (відео)

Президент підписав закон про призов на військову службу резервістів в особливий період

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів