У Львові відзначили День пам'яті й примирення

22:48 8 травня 2016 р.

Фото до новини


Фото: прес-служба Львівської облдержадміністрації

У Національному музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбулося громадське віче.

«Кількдесят львів’ян на знак вшанування жертв Другої світової війни пройшли скорботною тихою ходою, запалили свічки і поклали квіти до хреста на подвір’ї колишньої тюрми на Лонцького. Тут у 1939-1941 роках розташовувалось управління НКВС, потім – слідча в’язниця гестапо, з 1944 року – слідчий відділ НКВС, а ще пізніше – управління міліції. У тюрмі на Лонцького від окупаційних режимів загинули тисячі українців, євреїв, поляків. Львів’яни пов’язали червоні маки на символічний колючий дріт», – повідомили 8 травня на «Радіо Свобода».

«У неділю, 8 травня, з нагоди проведення Дня пам’яті та примирення у Львові та області відбулися урочисті заходи за участі представників влади та громадськості», – повідомили в прес-службі обласної державної адміністрації, де також розповіли подробиці:

«Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив: «Сьогодні ми віддаємо шану людям, які у непрості часи воювали за Українську державу. І цей День пам’яті та примирення покликаний перш за все допомогти нарешті зрозуміти українцям, котрі колись воювали по різні сторони фронту, що вони – одна нація та спільними зусиллями розбудовувати нашу державу».

Відтак представники влади, дипломатичного корпусу та громадськості поклали квіти до Пам’ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328».  Також на цьому місці відбулася екуменічна панахида.

Потім учасники заходу тихою ходою пройшли до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», де відбулося громадське віче. Там акцією «Вінок пам’яті» вшанували пам’ять полеглих в роки Другої світової війни, жертв національно-визвольної боротьби. Зокрема вплели маки пам’яті у вінок з колючого дроту, який зберігся у тюрмі із 40-х років минулого століття».

Натомість у прес-службі міськради розповіли в неділю «Щоденному Львову»: 

«8 травня з нагоди проведення Дня пам’яті та примирення у Львові відбулось чимало заходів – покладання квітів до Пам’ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328», екуменічна панахида, громадське віче та акція «Вінок пам’яті». Також у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра та Павла відбулася спільна екуменічна молитва. 

Зокрема, о 15.00 гпредставники влади, дипломатичного корпусу та громадськості поклали квіти до Пам’ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328». О 15.10 на цьому ж місці провели екуменічну панахиду. Опісля усі учасники заходів перейшли до Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». 

О 16.00 на подвір’ї Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відбулось громадське віче. О 16.30 відбулась акція «Вінок пам’яті» – представники влади, дипломатичного корпусу, громадськості вшанували пам’ять полеглих в роки Другої світової війни, жертв національно-визвольної боротьби маками пам’яті, вплітаючи символічні квіти у вінок з колючого дроту.

Також сьогодні о 14.00 у Гарнізонному храмі св. ап. Петра та Павла відбулася спільна екуменічна молитва за місто та вшанування пам’яті усіх бійців, які загинули в роки різних воєн, в тому числі, за останні роки на сході України».

Своєю чергою, тележурналісти розповіли в неділю:

«У Львові до дня пам'ять на території колишнього концентраційного табору «Шталаг 328» поклали квіти до пам’ятного хреста та запалили лампадки. поклали квіти до пам’ятного хреста та запалили лампадки. Ветеран Катерина Гнатів розповіла: «Я з дитинства була в Сибірі. Три брати загинули в УПА. Я ніколи не забуду. Я – патріотка України. Люблю Україну. За це мої брати віддали життя». 

Священнослужителі відслужили панахиду за загиблими під час Другої світової війни. На території «Цитаделі» нацисти створили концтабір для військовополонених, через котрий пройшло майже 300 тисяч людей, половина з них не вижили. 

Ветеран Степан Трохимчук наголосив: «Ця війна – найбільший злочин XX століття. Ми прийшли як ветерани, віддати честь і славу воїнам, які загинули під час Другої світової війни. І в’язням табору, який був тут під час війни».

Нагадаємо, 8 квітня Україна вшановує не лише загиблих у Другій світовій війні, а також бійців, полеглих під час проведення Антитерористичної операції. Небайдужі несуть до стел та кладовищ квіти і запалюють лампадки, проводять молебні та поминальні марші.

Про це повідомили сьогодні, 8 травня, на телевізійному «5 каналі».

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів