Троє зі Львівщини у сотні найбагатших в Україні

15:10 10 вересня 2021 р.

Фото до новини

За російськомовною версією журналу Фокус Віталій Антонов, Зіновій Козицький і Тарас Кицмей є власниками найбільших капіталів у Львівській області.

Журнал Фокус оприлюднив свіжий рейтинг українських багатіїв, пише Dailylviv.com. Шістнадцяту, сорокову і дев'яносто першу позицію посіли відповідно Віталій Антонов, Зіновій Козицький і Тарас Кицмей. На 48-й - 63-річний власник "Інтергалбуду" Володимир Зубик, який зараз більше провадить свій бізнес у Києві. Його капітал - $272 млн.

16. Віталій Антонов. Капітал: $600 млн. Співвласник концерну "Галнафтогаз". Сфера інтересів: нафтогаз, харчопром. Вік: 58 років.

У Віталія Антонова контрольний пакет акцій АТ "Концерн Галнафтогаз", ще 19,8% групи належать ЄБРР. Концерн володіє мережею заправок "ОККО", яка налічує 410 станцій. За минулий рік "Галнафтогаз" збільшив чистий прибуток на 54,4% (на 513,81 млн грн) порівняно з 2019 роком - до 1,46 млрд грн. Зросли і активи компанії - за рік інвестували понад 500 млн грн у відкриття і ребрендинг АЗС. До кінця 2021-го 76% АЗС будуть оновлені, а на кожній четвертій заправці встановлять сонячні панелі.

На початку 2021 року ОККО завершила операцію з купівлі за 200 млн грн Херсонського нафтоперевалочного комплексу, що раніше належав втікачеві бізнесменові Сергію Курченку. Для реконструкції і модернізації комплексу ЄБРР і МФК відкрили "Галнафтогазу" дві кредитні лінії на $35 млн терміном на сім років.

Не обійшлося і без потрясінь - на початку 2021 року "Галнафтогаз" звинуватили в несплаті податків на більше, ніж 200 млн грн і податкових "скручуваннях" з ПДВ.

Крім заправок, Антонову належать будівельні компанії "Ваш дім" і "Прогрестехбуд", а також концерн "Хлібпром", який щодня виробляє до 160 т хлібобулочної і кондитерської продукції. Віталій Антонов - власник ділового центру "Бізнес-сіті" у Львові.

40. Зіновій Козицький. Капітал: $297 млн. Власник групи компаній "Західнадрасервіс". Сфера інтересів: нафтогаз, ПЕК. Вік: 64 роки.

Активи львівського бізнесмена Зиновія Козицького об'єднує створена в 2014 році група компаній "Західнадрасервіс". До неї входять сім сервісних і видобувних компаній, а також активи в сфері альтернативної енергетики - сонячні і вітрові електростанції. Всі підприємства Козицького розташовані у Львівській та Івано-Франківській областях. Група відкрила одне нафтове і десять газових родовищ, ввела в експлуатацію 44 свердловини. У 2020 році "Західнадрасервіс" видобула 204 млн куб. м газу.

Влітку 2021-го група почала геологорозвідувальні роботи на угнівському майданчику, отриманому на умовах угоди з урядом України про розподіл продукції.

Поки Зіновій Козицький освоює надра, його син Максим Козицький посідає пост голови Львівської обласної державної адміністрації. Судячи з декларації, в 2020 році він отримував зарплату не тільки на основному робочому місці, але і в 15 компаніях свого батька.

91. Тарас Кицмей. Капітал: $160 млн. Співвласник компанії SoftServe. Сфера інтересів: IT. Вік: 55 років.

Львів'янин Тарас Кицмей - засновник і член ради директорів однієї з найбільших українських IT-компаній, SoftServe. В її офісах в 12 країнах працює близько 10 тис. працівників. В Україні центри розробки розташовані у Львові, Києві, Дніпрі, Харкові, Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях.

У Львові SoftServe планує побудувати офісне містечко. Це майно купили за 377,5 млн грн на аукціоні Мін'юсту.

Кицмей активно сприяє розвитку IT-освіти, IT-індустрії та бізнес-культури в Україні. У 2020 році вісім з десяти співробітників SoftServe підвищували знання і навички в корпоративному університеті.

Як і раніше, близько 20% учасників рейтингу або були у владі, або зараз мають до неї безпосередній стосунок. Ще у близько 40% доларових мільйонерів є друзі, колеги, а то й родичі високого рангу. Чи варто при такому тандемі багатства і влади комусь з них переживати через майбутню деолігархізацію? - запитують укладачі рейтингу. Тим часом анонсована деолігархізація заглухає: законопроект про неї прийнятий лише в першому читанні. До другого народні депутати підготували 1257 правок. Основна боротьба йде за орган, який буде визначати: олігарх чи звичайний бізнесмен. Одні хочуть, щоб це робив Кабмін за зверненням РНБО, інші - щоб ВАКС за заявою Кабміну або РНБО, а треті - щоб НАЗК за зверненням Антимонопольного комітету або спецкомісія при НАЗК, чи й просто комісія за участю представників міжнародних організацій.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів