Соціологи з'ясували, скільки українців готові до територіальних поступок заради миру

11:43 23 липня 2024 р.

Фото до новини

Більшість громадян не згодні йти на жодні поступки територій.

Часка українців, які готові до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності у травні 2024 року склала 32%.  Про це йдеться в опитуванні Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), яке було проведене 16 - 22 травня і 20 - 25 червня 2024 року, пише DailyLviv.com.

За даними опитування, з травня 2023 року простежується поступове зростання частки тих, хто готовий до територіальних поступок. Зокрема, до кінця 2023 року готовність до поступок зросла до 19%, у лютому 2024 року – до 26%, а вже у травні 2024 року – до 32%.

Водночас станом на травень 2024 року більшість українців, або 55% – виступали проти жодних територіальних поступок.

Читайте також: Соціологи з'ясували, скільки українців вважають, що бути ухилянтом не соромно

При цьому серед тих, хто загалом готовий до поступок, 73% хочуть відгородження від Росії – щоб між Україною і Росією були закриті кордони, візи та митниці (аналогічний показник серед тих, хто проти жодних поступок – 79%).

Щодо мети Росії, то ці респонденти, свідчить опитування, трохи менше відчувають екзистенційність загрози, але і серед них 46% вважають, що Росія прагне знищити українську націю або здійснити фізичний геноцид (серед тих, хто проти жодних поступок – 68%).

При цьому лише ті ж 5% поділяють дійсно проросійський наратив, що Росія "прагне здійснити денацифікацію і демілітаризацію без посягання на незалежність України".

Коментуючи результати дослідження, виконавчий директор КМІС Антон Грушецький зазначив, що у травні, коли соціологи запитували про готовність до територіальних поступок, повномасштабне вторгнення тривало вже понад два роки, росіяни почали масштабний наступ на Харківщині і були затримки з постачанням необхідної зброї. Також Україну намагалися розхитувати питанням про легітимність Президента, набув чинності Закон про мобілізацію тощо.

Читайте також:  Соціологи довідалися, хто повинен очолювати владу в Україні до закінчення воєнного стану

"Тому те, що попри всі складнощі сучасних реалій більшість українців продовжують відкидати територіальні поступки, говорить, що склянка "наполовину повна". Безумовно, тривожні тренди є і на них необхідно виважено та конструктивно реагувати, але не варто і занадто драматизувати ситуацію, - зазначив він.

За його словами, також важливо, що в контексті можливих "поступок" українці проти "миру на будь-яких умовах". "Хоча амбівалентність у поглядах українців і є (і це – цілком нормальна ситуація для демократичних суспільств), але вона не така разюча, як її намагаються представляти, і результати опитування показують гнучкість українців у рамках можливого діалогу", - прокоментував Грушецький.

Довідка: 

Опитування КМІС проводились упродовж 16 - 22 травня 2024 року і 20 - 25 червня 2024 року. У всіх підконтрольних Україні регіонах було опитано 1067 респондентів.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,3) не перевищувала 4,1% для результатів опитування, проведеного в травні. В опитуванні, яке було проведене в червні, проводився експеримент і 2008 респондентів були випадково розподілена на три еквівалентні підвибірки (644 - 694 респондентів кожна). Результати аналізувалися для кожної вибірки окремо і для кожної підвибірки похибка близько 5%.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів