Мудрий дрон зі США, який використовує воєнний досвід України

14:06 26 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Bolt-M може працювати без потреби в спеціально навчених операторів. Дрон літає 40 хвилин у 20-кілометровому радіусі дії.

Про це повідомила компанія Anduril, пише DailyLviv.com. Bolt-M може працювати без потреби в спеціально навчених операторів. Він має 40 хвилин витривалості та 20 кілометрів радіусу дії. 

Anduril представила сімейство автономних літальних апаратів (AAV) з вертикальним зльотом і посадкою (VTOL) Bolt , які забезпечують прості та гнучкі можливості для різноманітних місій. Базова конфігурація розроблена для індивідуальних ISR та пошуково-рятувальних робіт. Bаріант боєприпасу Bolt призначений для озброєння будь-яких наземних сил смертоносною високоточною вогневою міццю, використовуючи бортове програмне забезпечення для автоматизації польоту, необхідного для точного відстеження та ураження цілі.

Мета нового дрону Bolt-M, представленого американською компанією Anduril, полягає в тому, щоб зменшити вимоги до операторів і надати більше інформації, ніж традиційні ударні безпілотники з функцією першої особи. Як зазначає компанія, Bolt-M може працювати без потреби в спеціально навчених операторів.

Одна з головних особливостей Bolt-M — автономне програмне забезпечення, яке працює на платформі Anduril Lattice. Оператор може намалювати обмежувальну рамку на дисплеї поля бою, встановити кілька специфікацій і відправити дрон у дорогу. Завдяки штучному інтелекту Bolt-M здатен самостійно відстежувати рухомі об’єкти та завдавати точних ударів.

Bolt-M також виконує розвідувальні завдання, які недоступні для більш дешевих ударних дронів. Bolt-M здатний виявляти нові варіанти старішої зброї.

Bolt-M відповідає принципам Пентагону, згідно з якими роботизовані системи повинні залучати людину до прийняття летальних рішень. Розробники дрона зазначають, що їхні зусилля ґрунтуються на досвіді кампанії в Україні, зокрема на відгуках українців, які стикаються з російською радіоелектронною боротьбою. Дрон може виконувати польоти за заданими GPS-координатами. Однак у районах, де GPS подавлюють, оператори можуть взяти контроль на себе і продовжувати управління дронами, зберігаючи контроль над ціллю та виконуючи раніше задані команди, навіть якщо зв’язок перервано.

Ключовий урок з українського досвіду полягає в тому, що умови на полі бою можуть швидко змінюватися, і різні країни можуть мати різну політику щодо автономної зброї. Це підкреслює потребу у більш потужних автономних системах, оскільки атаки на зв’язки між людьми та дронами стають дедалі ефективнішими. 

Минулого року Пентагон намагався уточнити, які дії ШІ є дозволеними, залишаючи можливість коригувати правила в разі зміни обставин.

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів