Суддям в Україні дозволять мати скромний IQ

14:15 26 жовтня 2024 р.

Фото до новини

Це дозволить збільшити кількість охочих стати суддями.

Про це повідомила Судово-юридична газета, пише DailyLviv.com. Парламентський комітет з питань правової політики вирішив спростити вимоги для претендентів в судді. Зокрема, їм не потрібно буде демонструвати свої знання як з кримінального, так і з господарського та адміністративного права, складаючи відповідні тести і практичні завдання з усіх спеціалізацій. Також суддям не потрібно буде демонструвати геніальність на IQ-тесті, набираючи не менш, ніж третину (!?) правильних відповідей. Такі зміни передбачає комітетська редакція законопроекту №11425-д про внесення змін до закону про судоустрій і статус суддів, яку профільний комітет погодив 22 жовтня.

Читайте такожСуддя не може належати до політичної партії чи професійної спілки - Кодекс суддівської етики

Нагадаємо, що закон про удосконалення процедур суддівської кар’єри від 9 грудня 2023 року №3511-IX суттєво оновив порядок проведення конкурсних процедур на посади суддів.

Зокрема було запроваджено такий вид анонімного тестування, як тестування когнітивних здібностей кандидатів (IQ-тест), з поширенням на нього вимоги про набрання кандидатом не менше ніж 75% від максимально можливого бала.

Читайте такожВАКС планує придбати квартири для нових суддів на ₴60 млн. Звідки гроші

Втім, через деякий час у ВККС та Комітеті ВРУ з питань правової політики дійшли висновку, що зазначена вимога створює проблеми для заповнення вакансій в судах, адже досвід конкурсу на посади у Службі дисциплінарних інспекторів показав, що лише меншість кандидатів здатні набрати 75% і більше балів за тестування когнітивних здібностей.

У підсумку, народні депутати зареєстрували законопроект 11425, який передбачає скасування вимоги про необхідність набрати не менше 75% правильних відповідей за IQ-тест. У ВККС зазначений законопроект підтримали.

Крім того, Комісія додатково запропонувала депутатам надати учасникам добору на посаду судді право обирати спеціалізацію (одну або кілька), за якою вони складатимуть кваліфікаційний іспит.

На думку ВККС, це дозволить збільшити кількість охочих стати суддями.

Наразі закон передбачає, що тести і практичні завдання проводять щодо кожної зі спеціалізацій.

В той же час проекти технічної допомоги Україні виступили проти зменшення вимог до когнітивного тестування та повідомили, що якщо кандидатів з високими балами за IQ-тест буде мало, можна оголосити новий конкурс.

Вимоги стосовно IQ-тесту хочуть спростити і для суддів, які виявлять намір бути переведеним до іншого місцевого суду за результатами конкурсу на зайняття вакантної посади судді, одночасно з кандидатами, які беруть участь у доборі на посаду судді.

Читайте такожСуддя з Кривого Рогу працюватиме один рік у райсуді міста Львова

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів