Суддя не може належати до політичної партії чи професійної спілки - Кодекс суддівської етики

22:37 28 вересня 2024 р.

Фото до новини

Суддя повинен надавати прiоритет здiйсненню правосуддя над yciмa iншими видами дiяльностi.

З’їзд суддів України затвердив у новій редакції Кодекс суддівської етики, який сьогодні опублікований, пише DailyLviv.com.

Його автор - Рада суддів. У Кодексі суддівської етики зазначено, що суддя повинен уникати взаємовiдносин, що викликатимуть cyмнів у його незалежностi та безсторонностi. Суддя не має допускати позапроцесуальних взаємовідносин з учасниками судового процесу у справі, що перебуває у його чи її провадженні. Суддя має уникати поведінки, що може викликати сумнів чи створити враження про наявність у судді прихильності чи упередженого ставлення до учасників справи чи їх представників.

Читайте такожЯк суддя поїхав зі співмешканкою на Кариби під прикриттям службового відрядження

Участь судді у соціальних мережах, інтернет-форумах та застосування ним інших форм спілкування в інтернеті є допустимою.Однак «користування суддею соціальними мережами має бути стриманим, поміркованим та обережним».

«Суддя може розміщувати, коментувати лише ту інформацію, використання якої не завдає шкоди авторитету судді та судової влади» - зазначено у документі.

При цьому «суддя не може робити публічних заяв та/або коментарів, які компрометують звання судді або підривають авторитет правосуддя».

«Суддя має уникати публічних заяв і коментарів щодо справ, які перебувають у його чи її провадженні та інших суддів, не піддавати сумніву судові рішення, що набрали законної сили.

Конфіденційна інформація, отримана суддею під час виконання обов’язків, не повинна використовуватися або розголошуватися суддею з будь-якою метою, не пов’язаною з виконанням суддею повноважень» - йдеться у статті 12 Кодексу.

Окремо у Кодексі зазначено, що «суддя повинен проявляти стриманість, виваженість, обачність та поміркованість у висловленні своїх поглядів і думок за будь-яких обставин».

Автори Кодексу також прописали, що суддя не може «виявляти прихильність до політичної партії чи професійної спілки».

Суддя повинен надавати пріоритет здійсненню правосуддя над усіма іншими видами діяльності.

«Суддя має право брати участь у громадській діяльності, публічних заходах, якщо це не завдає шкоди статусу судді, авторитету суду та судової влади і не може вплинути на здійснення правосуддя.

Суддя повинен уникати взаємовідносин, що викликатимуть сумнів у його незалежності та безсторонності» - зазначено у документі.

Читайте такожЛьвівська суддя, попри рекомендацію Громадської ради доброчесності про її звільнення, продовжує працювати

Суддя повинен проявляти повагу до права на інформацію про судовий розгляд, не допускаючи порушення принципу гласності та відкритості судового процесу.

Використання суддею технологій штучного інтелекту є допустимим, якщо це не впливає на незалежність та неупередженість судді, не стосується оцінки доказів і процесу ухвалення рішень та не порушує вимог законодавства.

Разом з тим, порушення правил етичної поведінки, встановлених цим Кодексом, не можуть самі по собі застосовуватися як підстави для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.

Нижче подаємо повний текст Кодексу.

Читайте такожЗвільнили з посади суддю Франківського районного суду міста Львова

Суддя зі Львівщини звільнилася за заявою

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів