Хворих, які отримали велику дозу радіації, у Львові рятували бджолами

11:36 16 серпня 2022 р.

Фото до новини

Сотні хворих, які отримали радіаційне опромінення після аварії на Чорнобильській АЕС, пройшли лікування у Львові бджоловжалюванням. 90% з них одужали.

Про це Dailylviv.com розповів ексзавідувач експериментального науково-виробничого відділення Центральної транспортної лікарні шляхів сполучення у Львові (нині - Клінічна лікарня Львівської залізниці) Іван Пилипчук

- У 1986 році до Львова приїхало багато людей, які жили в зоні ураження, і ліквідаторів. Я приймав по 30 пацієнтів з радіаційним опроміненням в день. Це були настільки важкі хворі, що більшу частину доби вони, знесилені, лежали. 

Лікар, зокрема, згадав одного з пацієнтів - львівського лейтенанта з пожежної частини, який працював на ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЄС. Він, за словами Івана Пилипчука, завдяки лікуванню  бджоловжалюванням не лише цілковито відновився після Чорнобиля, але й при доброму здоров’ї дослужився до полковника, згодом навіть керував на Львівщині одним з райвідділів ГУ ДСНС України.

- У транспортній лікарні працював кардіологом Юрій Ісанін. Його призвали в армію, і він шість місяців працював в Чорнобилі як лікар. Отримав таку дозу опромінення, що коли повернувся, був подібний на в’язня концтабору - шкіра і кістки. Як зараз пам’ятаю, ходив, мов тінь, вбраний у спортивний костюм з білими смужками. З роботи в лікарні його не звільнили, але працювати він фізично не міг. Головний лікар Едуард Гофман тоді сказав: “Ти ж можеш йому допомогти”.         

За шість місяців бджоловжалювання наш колега не лише цілковито одужав, набрав вагу, але й повернувся до повноцінної роботи в лікарні. Більше того, за кілька років, коли я відкрив приватний медичний центр і навчив його методиці бджоловжалювання, Юрій Ісанін сам допомагав мені лікувати інших пацієнтів з променевою хворобою, - розповідає Іван Пилипчук. 

За його словами, офіційна медицина тоді лікувала симптоми променевої хвороби фармацевтичними препаратами. Пацієнтам, зазвичай, також прописували червоне вино, радили їсти продукти з великим вмістом пектинів, які мали би виводити радіонукліди з організму. Але це допомагало мало. Навпаки, дуже часто червоне вино узалежнювало постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС до надмірного споживання алкоголю. Одна хвороба народжувала іншу.

Тоді метод бджоловжалювання запровадили у транспортній лікарні як альтернативу офіційній медицині, і він, за словами Івана Пилипчука, продемонстрував прекрасні результати. 

- Ще в 1980 році я теоретично знав, що людей, які отримали радіаційне опромінення, ефективно лікували бджоловжалюванням. Це була майже закрита інформація, якою володіло вибране коло високопоставлених осіб у тодішньому радянському союзі. Я в той час їздив на медичні курси з апітерапії в Москву і з конфіденційних джерел довідався, що японці бджоловжалюванням фактично врятували постраждалих після ядерних бомбардувань Хіросіми і Нагасакі. Вони організували курси в кожному регіоні держави, де навчали людей без медичної освіти, як ставити бджоли. Після іспиту, тим, хто набрав необхідну кількість балів, дозволяли лікувати бджоловжалюванням опромінених співвітчизників. 

А офіційна підстава для лікуванням методом бджоловжалювання з’явилася ще у 1959 році. Тоді була видана "Інструкція щодо застосування апітерапії шляхом бджоловжалення" Міністерства охорони здоров'я колишнього СРСР. Але, крім цієї інструкції, не було жодного практичного досвіду. Все робили експериментально. 

Коли кількість постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС сягнула критичної межі, у міській раді Львова почали пошуки ефективного вирішення цієї проблеми.

У 1990 році кандидати фізико-математичних наук Богдан Андрусів і Зіновій Урсул, які працювали у львівській міській владі, запропонували Івану Пилипчуку створити медичний центр “Горицвіт”, що буде спеціалізуватися на лікуванні чорнобильців методом бджоловжалювання.

Згодом, як зазначив Іван Пилипчук, до цього проєкту приєднався республіканський ЦК профспілки атомної енергетики і промисловості.Через фонд Чорнобиля, створений за участі профспілок, ліквідатори отримували путівки на лікування в клініку “Горицвіт”. 

- Результативність лікування бджоловжалюванням сягала 90%. Не було ефекту лише в тих випадках, коли в організмі пацієнта ще до початку бджоловжалювання ставалися незворотні процеси, - розповідає лікар Пилипчук.

Через три роки після запуску центру “Горицвіт” Львівський медичний інститут відкривав на базі медичного закладу кафедру народної і нетрадиційної медицини.

- Професії апітерапевта в Україні не було. І в 1993 році медінститут у Львові на базі лікувального закладу “Горицвіт” відкрив першу в світі - саме так - навчальну кафедру народної і нетрадиційної медицини. Перед відкриттям у центр приїжджав ректор медінституту “Горицвіт” академік Павловський разом з науковцями, щоб переконатися, чи відповідає центр обов’язковим вимогам для відкриття кафедри - має належне приміщення, пасіку, фахівців.

Завідувачем кафедри призначили доцента Львівського медінституту кандидата медичних наук Андрія Лабінського, асистентом - Івана Пилипчука. 

На кафедрі почали організовувати навчальні курси для лікарі з усієї України, які вирішили працювати як лікарі-апітерапевти.

- Після навчання на курсах вони отримували посвідчення, що дозволяли офіційно практикувати в цій галузі. Кафедра медінституту на базі медичного центру пропрацювала два роки. За цей час було підготовлено кілька сотень фахівців-апітерапевтів. Зараз вона розширена, працює на базі медичного університету і готує вже фахівців 17 професій: гірудотерапевтів, рефлексотерапевтів, мануальних терапевтів, апітерапевтів тощо, - каже Іван Пилипчук.

Але як показує час, що минув від підготовки перших апітерапевтів, підсумовує лікар Іван Пилипчук, для застосування професійної апітерапії лікарям потрібні також грунтовні знання усіх тонкощів бджільництва. 

Довідка

Променева хвороба - захворювання, що виникає внаслідок одержання підвищеної дози радіації, включаючи опромінення рентгенівськими променями, гамма-променями, нейтронами й іншими видами ядерного випромінювання у вигляді опадів чи вибуху атомної бомби. Подібне випромінювання іонізує атоми тіла, виникає слабкість, нудота й інші симптоми. Клітини тіла можуть постраждати навіть при невеликих дозах, що приводить до лейкемії. Може спричинити порушення в генах, що спричинює народження дітей з генними мутаціями. 

Є чотири ступені променевої хвороби:

  • Променева хвороба 1-го (легкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 100…200 Р. Прихований період може тривати 2-3 тижні, після чого з'являється нездужання, загальна слабкість, почуття важкості в голові, стиснення в грудях, підвищення пітливості, періодичне підвищення температури. У крові зменшується вміст лімфоцитів.

  • Променева хвороба 2-го (середнього) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 200…400 Р. Прихований період триває близько 1 тижня. Проявляється у вигляді тяжкого нездужання, розладу нервової системи, головного болю, запаморочень, часто є блювання, аж до гематемезису, й пронос, виникає гарячка, кількість лейкоцитів (особливо лімфоцитів) зменшується у 2 рази. Лікування триває 1,5-2 місяці. Летальність — до 20 % випадків.

  • Променева хвороба 3-го (тяжкого) ступеня виникає при загальній експозиційній дозі опромінення 400…600 Р. Прихований період — до кількох годин. Відзначають такі ж ознаки - тільки у тяжчій формі. Крім того, можлива втрата свідомості, крововиливи на слизові оболонки і як наслідок — запальні процеси. Без лікування у 20-70% випадків настає смерть від інфекційних ускладнень або кровотеч.

  • Променева хвороба 4-го (украй тяжкого)ступеня виникає при дозі понад 600 Р, яка без лікування звичайно закінчується смертю впродовж 2-х тижнів. 

Перелік хвороб з показами для бджоловжалювання збільшується, – львівський лікар

Львівський апітерапевт повідомив, які бджоли лікують найефективніше

У Львові бджоли врятували чоловікові ногу від ампутації, тепер лікують його доньку від ревмокардиту

У Львові бджоли “закусали” хронічні хвороби двох найрідніших жінок

Польський ApiBalt консультує лікар зі Львова

Поляки зняли фільм про першого львівського апітерапевта

Жало лікувальної бджоли не можна виймати ще 20 хвилин, - лікар

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів