В Україні узаконили йодну профілактику: через 35 років після Чорнобильської катастрофи

14:14 26 квітня 2021 р.

Фото до новини

Повторення Чорнобиля можливе будь-якої миті на Білоруській АЕС - заява білоруських атомників.

Міністерство охорони здоров’я (№408) 16 квітня 2021 року зареєструвало в Міністерстві юстиції наказ про регламент щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії. Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив про це у Facebook, пише Dailylviv. За його словами, трагедія на Чорнобильській АЕС 35 років тому та коронавірус сьогодні показують важливість готовності до катаклізмів.

"При радіаційній аварії на ядерних установках може відбуватись викид радіоактивних речовин у навколишнє природне середовище та значних кількостей радіоактивних ізотопів йоду. Для того щоб зменшити або відвернути радіаційне опромінення щитоподібної залози при таких аваріях Міністерство охорони здоров’я розробило Регламент щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я (№408) було 16 квітня 2021 року зареєстровано в Міністерстві юстиції", - повідомив Ляшко.

На його переконання, йодна профілактика належить до термінових заходів, спрямованих на запобігання негативного впливу ранньої фази радіаційної аварії. Вона полягає в застосуванні препаратів стабільного йоду впродовж перших 6 годин після поглинання радіоактивних ізотопів йоду щитоподібною залозою.

Регламент пояснює, чому йод потрібно застосовувати саме впродовж 6 годин, коли знижується ефективність йодної профілактики, який саме механізм захисту працює і в чому він полягає, а також пояснює, як забезпечити доступність до препаратів стабільного йоду.

Нагадаємо, рівно 35 років тому, 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС відбулася аварія, яка стала найбільшою атомною катастрофою сучасності.

А вчора, 25 квітня 2021 року, на головній сторінці Білоруської АЕС (вона ж Островецька АЕС) було розміщено зроблену начебто від імені працівників станції заяву з попередженням про можливу трагедію на АЕС. Автори повідомлення просять негайно закрити атомну станцію.

Про це розповідає Еспресо.TV.

Своєю чергою підконтрольне самопроглошеному президенту Республіки Білорусь Олександру Лукашенку міністерство енергетики повідомило, що веб-сайт Білоруської АЕС був зламаний невідомими. “Оублікована інформація є фейком", - йдеться в телеграм-каналі агентства.

Білоруський опозиційний канал Белсат, що вимушено веде мовлення з Польщі, зберіг скріншот звернення. Воно починається словами: "Експлуатація АЕС небезпечна! Трагедія може статися будь-якої миті!"

"Ми, працівники Білоруської АЕС, багато чим ризикуємо, якщо розмістимо цей текст на головній сторінці нашого підприємства. Але це єдиний спосіб порушити тишу. Ми робимо це, бо боїмося. Ми будемо першими, хто постраждає", - йдеться у повідомленні від імені анонімних білоруських атомників.

У відкритому листі наголошується, що аварії та поломки сталися на всій території будівництва. Частина з них потрапила у ЗМІ, але більшість керівництву вдалося приховати. Перший блок був запущений поспіхом під величезним тиском керівництва країни, і на той момент не був готовий до запуску.

“Поки що система не повністю налаштована, це викликає постійні апаратні проблеми. Ремонтні роботи проходять у шкідливих умовах. Через це працівники постійно отримують травми, бувають смерті.

Але це не найгірше. Найгірше може статися будь-якої миті. Ми розуміємо, що після публікації цього тексту нас почне вираховувати КДБ. І це може мати серйозні наслідки для нас. Але наслідки для наших сімей, для всієї Білорусі та для сусідніх країн будуть ще гіршими, якщо не вжити термінових заходів для зупинки станції", - йдеться у повідомленні.

"Багато людей казали: атомна електростанція - це міна сповільненого дії. Ми маємо це спростувати і сказати: АЕС - це міна, на яку вже наступили. Необхідно підняти ногу, і вона вибухне", - стверджують автори звернення.

Ці особи зазначають, що вирішили опублікувати це звернення напередодні Чорнобильської трагедії, коли "весь світ згадує жертв злочинної недбалості радянського керівництва".

“Це повідомлення - крик про допомогу. Ми просимо все світове співтовариство тиснути на Лукашенка й вимагати негайного закриття станції за підтримки іноземних експертів, щоб зробити це якомога безпечніше", - йдеться у повідомленні.

Також "небайдужі працівники Білоруської АЕС", як представили себе автори повідомлення, просять жителів сусідніх населених пунктів від станції бути пильними, бо вони можуть в будь-який час почути сирену.

Довідка

Лукашенко урочисто запустив станцію 8 жовтня 2020 року. За даними латиського порталу DelfiLT, новозбудована Білоруська АЕС вже сім разів аварійно відключалася від живлення. Були й підтверджені дані й про збільшення в районі її розміщення, а це поруч із Литвою, радіаційного фону. Споруджували об'єкт російські фахівці. Як заявляють політологи, в такий спосіб Путін руками Лукашенка "замінував" країни Балтії, Польщу та Україну, не кажучи вже про саму Білорусь.

Львів – у жовтій зоні: що дозволили і коли. Що заборонили

Львівщина отримала нові партії вакцин: AstraZeneca у 18 разів більше, ніж Pfizer

На Львівщині другий день - низька захворюванність на коронавірус

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів