Росіяни сплановують на Запорізькій АЕС другий Чорнобиль

11:39 8 серпня 2022 р.

Фото до новини

Зростає ризик ядерної катастрофи на найбільшій в Європі атомній електростанції.

У неділю Україна звинуватила російські війська в запуску ракет по Запорізькій атомній електростанції, що ще більше посилило побоювання щодо аварії через день після того, як наглядовий орган ООН попередив, що бойові дії на окупованому атомному комплексі загрожують «ядерною катастрофою». Про це розповіло CNN, пише Dailylviv.com.

За даними НАЕК "Енергоатом", ракети, випущені в суботу ввечері, влучили в район сухого сховища, де зберігаються 174 контейнери з відпрацьованим ядерним паливом. Вибухи вибили вікна в деяких частинах заводу, і одного працівника госпіталізували з осколковими пораненнями.

«Мабуть, вони цілили саме по ємностях з переробленим паливом, які зберігаються на вулиці поруч з місцем обстрілу», – йдеться в повідомленні компанії в Telegram.

Також у суботу були пошкоджені три детектори радіаційного контролю, через що "наразі неможливо своєчасне виявлення та реагування у разі загострення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом, - повідомили в "Енергоатомі". - Цього разу ядерної катастрофи вдалося уникнути дивом, але чудеса не можуть тривати вічно".

Київ звинуватив російські війська у зберіганні важкого озброєння і здійсненні атак з території АЕС, яку росіяни захопили на початку березня і досі окупували. 

Побоювання щодо безпеки Запорізької АЕС зросли після захоплення російськими військами об’єкта, але досягли точки перелому в п’ятницю, коли обстріл пошкодив високовольтну лінію електропередач і змусив зупинити роботу одного з реакторів АЕС.

Після обстрілу в "Енергоатомі" заявили, що російські снаряди пошкодили азотно-кисневу станцію і суміщений допоміжний корпус і що "зберігаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, а також висока пожежна небезпека".

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі заявив, що він стурбований повідомленнями про збитки, і вимагає, щоб група експертів МАГАТЕ була терміново допущена на станцію, щоб оцінити і захистити комплекс.

«Я надзвичайно стурбований вчорашнім обстрілом найбільшої в Європі атомної електростанції, який підкреслює дуже реальний ризик ядерної катастрофи, яка може загрожувати здоров’ю населення і навколишньому середовищу в Україні та за її межами», — сказав Гроссі в суботній заяві.

«Військові дії, що ставлять під загрозу безпеку Запорізької АЕС, є абсолютно неприйнятними, і їх потрібно уникати будь-якою ціною», – додав він.

Путін готує теракт на ЧАЕС, - розвідка Міністерства оборони України

Російська армія замінувала енергоблоки Запорізької атомної електростанції, - розвідка

Є ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин: по майданчику Запорізької АЕС росія вдарила з РСЗВ

Головне – залишатись у приміщенні або терміново у нього зайти: МОЗ дало рекомендації у разі ядерної аварії

 

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів