Енергоатом показав карту хмари радіації над Європою під час Чорнобильської катастрофи

20:13 10 березня 2022 р.

Фото до новини

Український Енергоатом закликав МАГАТЕ до дій, показавши карту хмари радіації над Європою під час Чорнобильської катастрофи 1986 року.

Нагадаємо, що через пошкодження окупантами високовольтної лінії, ЧАЄС лишилася централізованого енергопостачання. А резервне — від дизель-генераторів — розраховано лише на 48 годин роботи, пише Dailylviv.com.

Вже минула доба від тоді, як «Енергоатом» України повідомив про те, що високовольтну лінію пошкоджено і електрика по ній на атомну станцію не подається.

Основна небезпека цієї надзвичайної ситуації в тому, що збірки з відпрацьованим ядерним паливом, які зберігаються на ЧАЕС в спеціальних сховищах під шаром води, мають постійно охолоджуватися.

Для цього потрібно, щоб працювали насоси. А для їх роботи необхідне електроживлення. Без охолодження збірки з ядерним паливом все більше й більше нагрівають воду, в яку вони занурені. Якщо вода почне парувати, радіація зможе потрапити в навколишнє середовище. Повітряні маси здатні перенести її на сотні кілометрів по території України, Білорусі, Росії, країн ЄС. Тому так важливо якомога швидше відновити нормальне енергопостачання.

Чи розуміють це російські посадовці, від яких залежить рішення про допуск українських фахівців до місць пошкодження високовольтної лінії? Українські ремонтники ще відучора чекають можливості виконати роботи по відновленню енергопостачання ЧАЕС. Але ворог поки що не дає такої можливості — не припиняє обстрілів.

В заяві Національної енергетичної компанії України зазначається: «Укренерго» НЕ потребує допомоги білоруської сторони в ремонті пошкоджених російськими обстрілами високовольтної лінії, які живили Чорнобильську АЕС.

Україна потребуємо припинення вогню і пропуску наших ремонтних бригад, які від вчора чекають згоди виїхати на ремонт. У нас все готово, щоб негайно відремонтувати лінії і відновити електроживлення ЧАЕС, яка знеструмлена вже понад добу. Просто припиніть обстріли та дайте допуск нашим ремонтним бригадам! Всі повідомлення російських та білоруських ЗМІ щодо заживлення ЧАЕС з боку Білорусі — провокація, спрямована на загострення ситуації».

На Чорнобильській АЕС перевищення рівня радіації: її захопили росіяни

ЧАЕС знеструмлена: три небезпеки для всієї Європи

Війська РФ прориваються до Запорізької атомної електростанції

Обстріл та пожежа на Запорізькій АЕС: Борис Джонсон терміново скликає Радбез ООН

Термінові повідомлення читайте на каналі DailyLviv.com в Telegram та у Facebook

dailylviv.com

 

новобудови Львів